Drum unic în România, realizat de voluntari. Via Transilvanica va străbate zece județe

Data publicării:
via transilvanica

Un traseu pentru drumeţii, lung de 950 de kilometri, va face legătura între Drobeta Turnu Severin şi Putna. În cea mai mare parte a sa, drumul, care va fi marcat cu borne realizate de studenţi din toată ţara, străbate Transilvania. Este şi motivul pentru care a primit numele de Via Transilvanica. Proiectul este realizat cu ajutorul voluntarilor, iar ultramaratonistul Tibi Ușeriu este ambasador al acestui drum.

135 de borne din andezit au fost pregătite și trimise spre zece localități din Bistrița-Năsăud, pentru a marca primii kilometri din Via Transilvanica. Fiecare bornă are o sculptură unică, pregătită special pentru călătorii care vor lua la pas traseul.

Iulia Alexandra Mureșan – voluntar: „Ne-am gândit ce am putea să facem ca ele să nu fie pur și simplu, să aibă rolul ăsta de a delimita câte un kilometru, ci să fie și o chestie la care un drumeț obosit se poate opri pentru un moment de răgaz. Și cumva să aibă un moment de introspecție sau pur și simplu să admire”.

Sculpturile au fost realizate de studenți din Iași, iar fiecare lucrare are un simbol aparte. „A ales să facă profilul lui Decebal din motivul ăsta -  cumva ne întoarcem sau ne amintim de unde provenim și cumva strămoșii noștri...”, explică Iulia.

Traseul va avea 950 de km, va porni de la Drobeta Turnu Severin, din locul în care a intrat în țară prima oară Regele Carol I, și va ajunge la Putna, unde se odihnește Ștefan cel Mare. Drumul va străbate Transilvania.

Alin Ușeriu - președintele Asociației Tășuleasa Social: „Noi avem un singur brand de țară, singurul brand cunoscut la nivel mondial este Transilvania și de multe ori au lăudat-o alții. Au lăudat-o Bram Stocker și povestea lui Dracula a crescut acest brand, a lăudat-o Prințul Charles”.

Traseul este destinat pasionaților de natură și de drumeții, dar și celor care iubesc ciclismul. Unul dintre ambasadorii proiectului este chiar Tibi Ușeriu, câștigătorul ultramaratonului arctic.

Tibi Ușeriu - ambasador Via Transilvanica: „Mi-ar place foarte mult să nu mai avem de mers 10 mii de km undeva, pe ceva continent să alergăm distanța asta, ci să o alergăm la noi în ţară. Mai ales că este un drum, așa cum zice și descrierea lui, care unește. Așa că ar fi frumos să ne unim măcar cu o cărare”.

Tibi Ușeriu s-a întors fără piele pe tălpi și cu un deget degerat, după 600 de kilometri la -37 de grade

Tibi Uşeriu, românul cu o poveste de viaţă demnă de un thriller. Ce l-a salvat

Alin Ușeriu - președintele Asociației Tășuleasa Social: „Eu cred că în trei ani de zile am putea să facem acest drum, să trasăm acest drum. Și probabil mă hazardez, dar noi am făcut niște calcule...”.

Via Transilvanica va străbate zece judeţe, din Mehedinţi şi până în Suceava.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri