Expoziția World Press Photo a venit în România, la București, Cluj și Timișoara, cu fotografii și povești spectaculoase din toată lumea

Data actualizării: Data publicării:
batrana imbratisat de o asistenta medicala
Fotografia câștigătoare a concursului World Press Photo 2021. Foto: worldpressphoto.org

Cea de-a 64 ediție a expoziției internaționale anuale World Press Photo va putea fi vizitată și anul acesta, pentru a zecea oară în România, la București, Timișoara și Cluj-Napoca, în perioada mai - iulie 2021. În București, deschiderea expoziției are loc sâmbătă, la ora 10.00, la Muzeului Național de Artă al României.

Evenimentul din București, care se poate vizita începând de sâmbătă, face parte din expoziția anuală internațională World Press Photo, itinerantă în întreaga lume, fiind expusă în peste 100 de spații din peste 45 de țări și vizitată de peste 4,5 milioane de oameni la fiecare ediție.

În premieră, începând cu acest an, expoziția va fi însoțită și de un proiect de conținut care va analiza rolul și impactul social al jurnalismului responsabil, fenomenul fake news și dezinformarea, urmând a fi anunțate în acest sens o serie de emisiuni, podcasturi și dezbateri care se vor derula pe tot parcursul verii.

Acestea vor fi realizate de co-organizatorii din acest an, Fundaţia Eidos și platforma Upgrade 100, cu sprijinul partenerilor strategici de comunicare din acest an, televiziunea DIGI 24 și cel mai vizitat site de știri din România, Digi24.ro.

„Ne bucurăm că avem oportunitatea de a duce o expoziție simbol pentru jurnalismul de calitate în România, pentru a X-a oară consecutiv, cu dorința de a crește interesul românilor pentru fotografia documentară. Anul acesta suntem mai puternici și mai hotărâți prin tot ceea ce vom aduce în fața comunității din România în lupta noastră împotriva fake news și a efectelor acestui fenomen” , a declarat Cristian Movilă, fondator Eidos Foundation și reprezentant World Press Photo în România, potrivit unui comunicat de presă.

„Suntem onorați să redevenim parteneri strategici ai proiectului WPP în România, la exact 10 ani de la momentul în care am lansat, tot în co-producție, ediția cu numărul 1. Sprijinirea jurnalismului și a conținutului responsabil este parte din misiunea noastră pe termen lung”, a adăugat Dragoș Stanca, fondator Upgrade 100 și partener Thinkdigital – compania specializată care va administra parteneriatele comerciale ale WPP în acest an.

Concurs cu peste 4.300 de fotografi

Competiția World Press Photo recunoaște fotojurnalismul de calitate și premiază imagini și povești din întreaga lume. Anul acesta, 4.315 fotografi din 130 de țări din întreaga lume au înscris 74.470 de imagini.

Câștigătorul concursului World Press Photo 2021 (foto) este fotojurnalistul Mads Nissen, care a surprins pentru Politiken/Panos Pictures una dintre imaginile-simbol ale anului: pacienta Rosa Luzia Lunardi (85 de ani), îmbrățișată de sora medicală Adriana Silva da Costa Souza, în azilul Viva Bem, din São Paulo, Brazilia. Povestea emoționantei imagini și de ce e intitulată “Prima Îmbrățișare” poate fi citită aici.

world press photo 1
Fotografia câștigătoare a concursului World Press Photo 2021. Foto: worldpressphoto.org

Calendarul expoziției

În București, expoziția va avea loc cu sprijinul Muzeului Național de Artă al României (MNAR) și va putea fi vizitată începând cu 8 mai, accesul fiind prin intrarea Știrbei Vodă. Programul de vizitare este 8 mai - 26 mai, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 17.00.

După Capitală, expoziția va fi deschisă în Timișoara (30 iunie - 20 iulie) și Cluj-Napoca (2 - 20 iunie), iar detaliile fiecărui eveniment vor fi publicate pe pagina de Facebook a expoziției dar și printr-o secțiune dedicată în cadrul portalului DIGI24.ro.

Proiectul este sprijinit și de partenerii instituționali Ambasada SUA în România, UNICEF în România, British Council România, rețeaua de Institute Naționale pentru Cultură ale Uniunii Europene, Institutul Francez din România la București și Centrul Cultural Clujean.

Expoziția World Press Photo 2021 este realizată în parteneriat cu Ministerul Culturii și se află sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
Digi FM
După 2 divorțuri, Marian Drăgulescu și-a cerut actuala iubită în căsătorie. S-a întâmplat într-un balon cu...
Pro FM
Katy Perry, o nouă apariție pe plaja din St Tropez. Artista și-a etalat silueta în timp ce se distra cu fiica...
Film Now
Actrița din "Doi bărbați și jumătate", căsătorită cu un lord britanic, despre relațiile cu familia regală...
Adevarul
Modul excentric în care Elena Lasconi oficiază căsătoriile, subiect de discuții pe Internet. „Circ! Primarul...
Newsweek
Cum să răcești berea în doar 7 minute? Două trucuri ce te vor ajuta în zilele caniculare
Digi FM
“Am râs mult, am și plâns. Viața e mult mai frumoasă când iubești și te simți iubită”. Andreea Raicu a...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
Momentul când o femeie surprinde 10 Capibara trecând prin fața ferestrei sale. Rozătoarele erau aliniate una...
Film Now
Iubita lui Clint Eastwood a murit la 61 de ani. Cu 33 de ani mai tânără decât starul, Christina lucra în...
UTV
Piesa "Dudadu" a Irinei Rimes si-a facut loc in playlist-ul celor de la Keinemusik la Tomorrowland. Remixul...