UTILITAR. Medierea este obligatorie înainte de judecată

Data publicării:
dosare instanta mediafax

Şedinţa de informare la mediator înainte de începerea procesului este obligatorie în cazul mai multor tipuri de litigii. Vorbim aici de conflicte între soţi, despre acuzaţii de malpraxis, despre succesiunim moşteniri, dar şi despre speţe de natură penală.

În România există 8000 de mediatori autorizaţi. Datele lor de contact pot fi găsite pe site-ul Consiliului de Mediere, unde este afişat tabloul mediatorilor autorizaţi, dar şi la sediul instanţelor din întreaga ţară. Înainte de a apela la mediator, trebuie ştiut că prima şedinţă, cea de informare, este gratuită. Abia apoi mediatorul poate cere părţilor bani pentru serviciile sale.

O primă analiză a site-urilor de specialitate arată că tarifele percepute de mediatori depind foarte mult de obiectul litigiului. Astfel, în cazul unui divorţ, tarifele pornesc de la 250 de lei şi ajung chiar şi la 1000 de lei în cazul în care este vorba despre un divorţ cu partaj. În cazul unei succesiuni, tarifele sunt între 250 şi 500 de lei. Trebuie ştiut şi că aceste costuri trebuie plătite de toate părţile implicate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri