Live

IGSU a găsit nereguli grave în secțiile ATI: Instalații electrice suprasolicitate, improvizate sau cu defecțiuni

Controale în mai multe secții ATI din țară. Foto: FOTO: Getty Images

Echipe formate din specialiști ai Inspectoratelor Generale pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) și ai DSP-urilor au realizat controale în Unitățile de Terapie Intensivă după incendiul care a avut loc în luna noiembrie în unitatea ATI din Piatra Neamț. Aproape 1.500 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 1.402 avertismente şi 91 amenzi, în cuantum de 448.401 lei, au fost aplicate, din data de 17 noiembrie până în prezent, arată un raport al IGSU.

În vederea prevenirii şi reducerii riscului de manifestare a unor situaţii de urgenţă, similare incendiului din data de 14 noiembrie produs la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene/Bucureşti-Ilfov au efectuat controale de specialitate la secţiile ATI din cadrul unităţilor sanitare de la nivelul zonei de competenţă, alături de reprezentanţi ai DSP şi ISCIR, precizează luni IGSU.

Potrivit sursei citate, echipele mixte de specialişti ai inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, DSP şi/sau ISCIR au derulat 292 de controale de prevenire la secţiile ATI din cadrul unităţilor sanitare existente la nivel naţional şi au identificat 1.921 deficienţe în domeniul apărării împotriva incendiilor, 138 dintre acestea fiind remediate pe timpul verificărilor.

"Pentru neconformităţile identificate în teren, personalul specializat a aplicat 1.493 sancţiuni contravenţionale, dintre care 1.402 avertismente şi 91 amenzi, în cuantum de 448.401 lei", arată sursa citată.

Nereguli în mai multe secții ATI: Instalaţii improvizate și neverificate

Principalele deficienţe identificate din domeniul apărării împotriva incendiilor au constat în nefuncţionarea, neasigurarea mentenanţei instalaţiilor de detecţie, semnalizare şi avertizare a incendiilor ori neasigurarea echipării construcţiilor cu astfel de sisteme de protecţie la incendiu; funcţionarea fără deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu sau lipsa dotării, neasigurarea mentenanţei ori nefuncţionarea instalaţiilor de hidranţi interiori/exteriori de incendiu.

Alte nereguli constatate au mai fost nedotarea sau neasigurarea verificării stingătoarelor de incendiu; neverificarea instalaţiilor electrice cu personal atestat/autorizat, utilizarea instalaţiilor electrice cu defecţiuni sau improvizaţii ori suprasolicitarea acestora şi marcarea necorespunzătoare a căilor de evacuare sau lipsa instalaţiilor de iluminat corespunzătoare, precum şi neasigurarea condiţiilor de evacuare în cazul producerii situaţiilor de urgenţă.

"Menţionăm faptul că, la nivelul municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov, acţiunile de control sunt încă în desfăşurare, având în vedere numărul mare al unităţilor sanitare în care funcţionează secţii de terapie intensivă", mai precizează IGSU.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Digi Sport

Leo Messi a primit o propunere de milioane de euro, dar e somat public s-o refuze: ”Dacă accepți, spui 'da' abuzurilor!”

Te-ar putea interesa și:

Sancțiuni după tragedia din Constanța. ISU a raportat că autoscara a ajuns la incendiu, când de fapt nici nu părăsise baza

Femeia din Constanța a murit cu două minute înainte ca pompierii să aducă una din cele trei autoscări din județ. Detaliile intervenției

Întâlnire de urgență între Vlad Voiculescu și Raed Arafat despre situația din spitale

OUG lăsată de Tătaru pentru modernizarea spitalelor, uitată de Voiculescu: „Avem abordări diferite, eu sunt chirurg, el este economist”