Live

Celebra plajă din „The Beach”, distrusă de mase de turiști, va fi reabilitată și reconstruită după dezastru

Data publicării:
O turistă fotografiază Maya Beach, plaja devenită faimoasă după apariția filmului „The Beach, în anul 2000. Foto: Profimedia Images

Plaja virgină din Maya Bay, Thailanda, afectată puternic în urmă cu peste 20 de ani în timpul filmărilor la „The Beach” și distrusă apoi de masele de turiști care au luat-o cu asalt după apariția filmului, va fi reabilitată și reconstruită după un ordin al Curții Supreme din această țară, scrie The Guardian.

În urmă cu peste 20 de ani, filmul de aventură „The Beach”, cu Leonardo DiCaprio în rolul protagonistului, a atras critici aspre ca urmare a impactului pe care filmările l-au avut asupra plajei virgine din Maya Bay.

Aflată pe insula Ko Phi Phi Leh, în sudul Thailandei, zona era cunoscută pentru frumusețea peisajelor și pentru faptul că era aproape neatinsă. Echipa de film a fost acuzată, atunci, că a plantat copaci de cocos și că a smuls vegetația care creștea pe dunele de nisip. Echipa de producție de film a insistat, însă, că a lăsat plaja exact în felul în care a găsit-o și că au îndepărtat tone de gunoi și resturi din zonă.

Autoritățile locale din zonă au dat în judecată în 1999 agenții guvernamentale thailandeze, compania 20th Century Fox și pe coordonatorul de film thailandez care a supervizat filmările. Ele au cerut plătirea a 2,7 milioane de dolari în daune pentru distrugerile provocate zonei.

Activiștii de mediu au lansat, la vremea respectivă, două proceduri juridice pentru a opri filmările, însă acestea nu s-au bucurat de succes.

Marți, Curtea Supremă de la Bangkok a confirmat un verdict anterior prin care Departamentul Forestier Regal era obligat să reabiliteze zona afectată din Maya Bay. În verdictul final, autoritățile judiciare au ordonat departamentului să stabilească un comitet care să formuleze un plan de reabilitare a zonei în următoarele 30 de zile.

Filmul a creat un interes uriaș pentru zonă, iar turismul de masă a produs stricăciuni și mai mari, ulterior. În octombrie 2018, zona a fost închisă pentru a-i permite să se refacă după impactul unui flux zilnic de 6.000 de turiști.

Întregul arhipelag Phi Phi a fost închis complet odată cu pandemia de coronavirus, iar numărul vizitatorilor a scăzut aproape de zero. Maya Bay s-a redeschis, însă, din 2022 pentru turiști, însă numărul vizitatorilor este reglementat pentru a limita distrugerea mediului.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șoigu se teme de influența SUA în Asia și spune că Rusia și aliații ar trebui să-și intensifice exercițiile militare în regiune

China amenință SUA și Taiwanul: „Sprijinul militar american nu face decât să crească riscul de conflict. Se împușcă singuri în picior”

Greta Thunberg e chemată iar la judecată pentru „nesupunere civilă”. Va fi al treilea proces al activistei în Suedia

Guvernul a aprobat proiecte de investiţii în infrastructura de transport şi mediu în valoare totală de 260 milioane lei

Partenerii noștri