Live

Portret de primă-doamnă. Jill, zâna bună din viața lui Joe Biden

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden şi soţia sa Jill Biden. Foto: Getty Images

Bună ziua, sunt soțul lui Jill Biden. Cu aceste cuvinte s-a prezentat Joe Biden, viitorul președinte al SUA, la mitingurile electorale din ultimele luni ale campaniei. Prima dată Joe a întâlnit-o pe Jill printr-un „blind date” aranjat de fratele său. Era senator și era cu nouă ani mai mare decât ea. „De unde ai numărul meu?” Aceasta a fost prima frază pe care Jill i-a spus-o lui Joe Biden când i-a telefonat prima dată.

Lui Joe Biden îi muriseră în 1972 soția și fiica într-un accident teribil. Mai avea doi băieți pentru care ani de zile a făcut naveta cu trenul zilnic, de la Washington la Wilmington, în Delaware, doar pentru a fi seara acasă cu ei.  Când a cerut-o de soție, Joe a avertizat-o pe Jill că trebuie să fie conștientă că și-a iubit enorm prima soție. „Cine poate să iubească așa profund o dată, o poate face și a doua oară”, i-ar fi răspuns ea. „Atunci am realizat exact ce a făcut dragostea lui Jill pentru mine: mi-a permis să fiu eu însămi din nou”, mărturisea Joe Biden în cartea de memorii „Promises to Keep” pe care a scris-o în 2007. În 1981 li s-a născut o fiică, iar Jill i-a fost alături toată viața.

Jill a refuzat însă de cinci ori cercerea în căsătorie a lui Joe înainte de a accepta. S-au căsătorit în 1977, la cinci ani de la tragedia care îl marcase pe proaspătul senator. „Nu se punea problema să nu existe dragoste la mijloc. Dar mă înțelegeam atât de bine cu băieții, că voiam să fiu sigură că va fi pentru totdeauna”, spunea Jill într-unul din clipurile din campanie. Beau și Hunter, cei doi băieți ai lui Joe care supraviețuiseră accidentului, s-au atașat de ea atât de mult, încât i-au cerut ei înșiși tatălui lor să se căsătorească cu Jill, a povestit Joe Biden în memoriile sale. 

A muncit de la 15 ani și a visat la o carieră

Jill Tracy Biden (pe numele de fată Jacobs) s-a născut la 3 iunie 1951, în Hammonton, statul New Jersey, dar a copilărit în Willow Grove, în Pennsylvania (statul care i-a adus de altfel victoria în alegeri soțului ei). Era cea mai mare dintre cinci surori.

Tatăl ei a lucrat la o bancă, iar mama a fost casnică. Tatăl avea rădăcini siciliene, numele de familie a fost Giacoppo, dar bunicul lui Jill l-a schimbat în Jacobs. Mama avea descendență engleză și scoțiană. Părinții ei nu obișnuiau să meargă la biserică, însă Jill mergea adesea împreună cu bunica ei la biserica presbiteriană.

Jill a visat întotdeauna să aibă o carieră proprie. „Cred că e important pentru fiecare femeie să aibă banii ei și să fie independentă”,  a explicat Jill Biden într-un interviu.

A început să muncească de la 15 ani, inclusiv ca chelneriță. În liceu a fost cumva o rebelă, i-a plăcut viața socială și era pusă pe glume, dar colegii spun că era o elevă bună și întotdeauna a iubit orele de engleză. 

O primă căsătorie ratată

Inițial, s-a înscris la un colegiu pentru a studia moda, dar după un semestru a fost dezamăgită. S-a căsătorit cu Bill Stevenson în februarie 1970. Era fost coleg la colegiu și juca fotbal american. După doi ani, Stevenson a deschis un bar, Stone Balloon, în Newark, Delaware, în apropiere de Universitatea Delaware. A devenit unul dintre cele mai renumite baruri studențești din America. Pe aici un cântat, între alții, și cel care avea să devină faimosul Bruce Springsteen.

Jill s-a înscris la Universitatea Delaware, la Colegiul de Arte și Științe, specializarea limba engleză. Și-a întrerupt un an studiile și a lucrat ca model pentru o agenție locală din Wilmington. Relația ei cu Bill Stevenson s-a răcit și cei doi soți s-au separat în 1974.

Pe senatorul Joe Biden l-a întâlnit în martie 1975. Fratele lui Joe, Frank, pe care Jill îl cunoscuse la colegiu, i-a pus în legătură. Deși era cu nouă ani mai mare decât ea, Jill a fost impresionată de înfățișarea mai formală și de manierele lui Joe, care nu se comparau cu cele ale băieților pe care îi cunoscuse în colegiu. După prima întâlnire i-a spus mamei: „Mamă, în sfârșit am cunoscut un gentleman”.

Prima impresie fusese însă cu totul alta: „Mă întâlnisem cu tipi în blugi și saboți și tricouri, el a venit la ușă, avea o haină și pantofi sport și m-am gândit: Doamne, n-o să meargă niciodată, nici într-un milion de ani. Era cu nouă ani mai bătrân ca mine. Dar am ieșit să vedem Un bărbat și o femeie la un cinematograf din Philadelphia și s-a legat”, a povestit Jill Biden revistei „Vogue”.

Între timp a trecut printr-un divorț turbulent cu Stevenson, iar tribunalul i-a refuzat partajul în cazul barului Stone Balloon, așa își cum dorea ea. Divorțul a fost pronunțat în mai 1975. A fost și anul în care a absolvit facultatea.

De la profesor suplinitor la doctorat în educație

Și-a început cariera mai întâi ca profesor suplinitor în sistemul de școli publice din Wilmington, apoi a predat timp de un an engleza la un liceu din Wilmington. Cinci luni a lucrat la biroul senatorial al lui Joe Biden și l-a însoțit în deplasări. 

S-au căsătorit la New York în capela Națiunilor Unite. Ceremonia a fost catolică. Se întâmpla la patru ani și jumătate după ce Joe își pierduse soția și fiica în accidentul de mașină. Și-au petrecut luna de miere la Lacul Balaton, în Ungaria socialistă pe atunci, aflată în spatele Cortinei de Fier. Și-au ales destinația la recomandarea lui Tom Lantos, care era născut în Ungaria și care pe atunci lucra la cabinetul senatorului Biden. Ulterior, Tom Lantos a devenit el însuși congresmen.

Jill Biden a continuat să predea și s-a înscris la master la West Chester State College. Când a obținut titlul de master în educație era deja însărcinată. Fiica soților Biden, Ashley, s-a născut în iunie 1981.

Timp de doi ani, Jill a stat acasă și s-a ocupat de creșterea celor trei copii ai familiei. S-a întors apoi la muncă, predând engleză, dar și istorie în cadrul unui program al unui spital psihiatric pentru elevi cu dizabilități emoționale.

În 1987, a obținut un al doilea titlu de master la Universitatea Villanova University. A fost 13 ani profesoară de liceu, apoi a trecut la colegiu.

S-a întors din nou la studiu ea însăși, pentru a-și da doctoratul. S-a înscris la doctorat cu numele ei de fată, Jill Jacobs. În 2007, la 55 de ani, a obținut titlul de doctor în educație de la Universitatea Delaware. 

GALERIE FOTO©Guliver/GettyImages

Nu renunță la carieră

În 1988, când soțul ei a candidat prima dată la președinție, a spus de atunci că va continua să predea copiilor cu deficiențe emoționale, chiar dacă va deveni primă-doamnă. Această promisiune, de a continua să predea, a făcut-o - și s-a ținut de ea - și atunci când a ajuns la Casa Albă ca soție de vicepreședinte. A a reiterat-o și acum, când va fi primă-doamnă, ceea ce va fi o premieră: va continua să predea la o universitate din Virginia de Nord, în apropiere de Washington.

De altfel, această calitate a ei de educator a fost amintită și de Joe Biden în primul său discurs rostit ca președinte ales, când i-a adus un omagiu soției, subliniind că și-a dedicat viața educației. „Pentru educatorii din America, aceasta este o zi mare: veți avea pe cineva dintre dintre voi chiar în Casa Albă”, a spus Joe Biden.

„Profesoratul nu este cu ceea ce mă ocup. Este ceea ce sunt”, a spus Jill Biden înainte de Convenția democraților din 18 august, anunțând că își va ține discursul dintr-o sală de clasă a unui liceu la care a predat.

La 69 de ani, aleargă 8 kilometri

Jill Biden este implicată și în activitatea mai multor organizații non-profit. Din 1993 este președinta unui ONG, Biden Breast Health Initiative, care și-a propus să vorbească fetelor de liceu despre sănătatea sânului. În 2007, Jill Buiden a fondat Book Buddies (Prietenii cărții), o organizație care furnizează cărți copiilor săraci, și a fost de asemenea, foarte activă într-o organizație care sprijină familiile militarilor, Delaware Boots on the Ground.

Jill Biden aleargă câte 8 kilometri de cinci ori pe zi și a concurat la maratonul infanteriei marine și la semimaratonul de la Philadelphia.

De altfel, energia, caracterul și optimismul ei l-au ajutat pe Joe Biden în cursa electorală, în care ea s-a implicat și i-a fost mereu alături la mitinguri și emisiuni televizate. A devenit viral pe internet momentul în care, la un miting, a împins personal o protestatară care se urcase pe scenă și se apropiase de soțul său. Se întâmpla în martie, la Los Angeles.

Jill Biden, motorul campaniei lui Joe Biden

Cu o vigoare ce a depășit-o uneori pe cea a soțului ei, Jill a transmis neobosit același mesaj: numai Joe Biden va putea să reunească o țară atât de divizată. Este un moment în care americanii trebuie să fie uniți, pentru a învinge pandemia și criza economică. Iar dacă Joe Biden și-a limitat deplasările în campanie, profesoara de 69 de ani și-a sporit vizitele în statele-cheie, esențiale pentru victoria democraților. Ca și soțul ei, Jill Biden pledează pentru toleranță și respect: nu suntem de acord în toate privințele, nici nu este necesar, dar ne putem stima și respecta.

Este de așteptat, așadar, ca prima-doamnă a Statelor Unite din 2021 să aibă un cu totul alt stil decât Melania Trump, care a preferat să stea retrasă.  Jill Biden își va pune amprenta asupra statutului ei de soție de președinte. În plus, cunoaște deja foarte bine Casa Albă, unde timp de opt ani a fost soția vicepreședintelui. Va dori, fără îndoială, să fie un exemplu pentru toate femeile secolului XXI, care trebuie să îmbine viața de familie cu cariera.

Jill i-a fost alături  viitorului președinte și într-o altă tragedie prin care a trecut în 2015: pierderea fiului cel mare, Beau, care a murit la 48 de ani din cauza unui cancer cerebral. Era considerat moștenitorul politic al tatălui său. Jill Biden a povestit că Joe, pe atunci vicepreședintele lui Barack Obama, a găsit forța de a-și relua activitățile la Casa Albă la numai câteva zile după decesul fiului. A învățat cum să vindece o familie, așa cum se vindecă și o țară: cu dragoste, compasiune, mici gesturi de blândețe, curaj și speranță, a spus Jill. Spusele ei și-au găsit ecoul în primul discurs ca președinte ales al lui Joe Biden: Este timpul să vindecăm America! a proclamat viitorul președinte. 

Jill Biden a vizitat România în 2014, când l-a însoțit pe vicepreședintele Joe Biden. S-a declarat încântată și a promis că va reveni.

Jill Biden înseamnă forță, optimism și fidelitate. Într-un rar moment de reconciliere într-o campanie electorală abrazică, senatorul republican Lindsey Graham, un aliat al lui Donald Trump, a salutat discursul profesoarei de engleză de la convenția democraților prin care a fost validată candidatura soțului său: „Este o personalitate remarcabilă!”. Dacă și republicanii o spun...

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Câți bani a câștigat anul trecut cuplul Joe și Jill Biden. Anunțul făcut de Casa Albă

„Oprește-l acum, Joe!”. Jill Biden i-a cerut în privat soțului ei să pună capăt războiului din Fâșia Gaza

Jill Biden își apără fiul vitreg de acuzațiile republicanilor: „Cred că ceea ce îi fac lui Hunter este crud”

Casa Albă a intrat în spiritul sărbătorilor de iarnă. Jill Biden a anunțat tema folosită pentru Crăciunul din 2023

Partenerii noștri