Live

Val de aer polar în Europa. Stratul de zăpadă ajunge și la trei metri

Data publicării:

Frontul atmosferic polar care a pătruns în Europa în ultimele zile a îngropat sub zăpadă zona centrală a continentului. În Alpi s-au acumulat cantităţi enorme de omăt şi s-au produs avalanşe. Cel puţin 7 oameni şi-au pierdut viaţa în munţi. A nins şi în Grecia, Turcia şi chiar în Sicilia, în mijlocul Mediteranei.

În Alpi ninge de la mijlocul saptămânii trecute şi meteorologii spun că va continua şi în următoarele 5 zile. În unele zone s-a acumulat un strat de zăpadă de un metru şi jumătate, iar la peste 2.000 de metri altitudine depăşeşte trei metri. Cel puţin 7 oameni şi-au pierdut viaţa, în Alpi, în Germania, Austria şi Italia, iar alţii sunt dispăruţi şi căutaţi de salvamontişti.

În Austria au rămas localităţi izolate, iar un district din Bavaria a declarat stare de dezastru. Pentru că drumurile sunt inaccesibile, autorităţile trimit ajutoare cu elicopterul. În plus, copacii căzuţi sub greutatea zăpezii au rupt cabluri electrice şi au lăsat mii de case fără energie.

În ciuda tuturor problemelor, austriecii au ştiut să se şi bucure de zăpada abundentă.

În Italia, nu doar Tirolul e sub zăpadă. Valul de aer polar a ajuns până în sudul peninsulei şi chiar în Sicilia - o situaţie neobişnuită. Fermieri de aici sunt îngrijoraţi pentru animale şi culturi, iar transporturile pe insulă au fost paralizate: drumuri închise, trenuri şi zboruri anulate. Autorităţile au închis şcolile şi au declarat stare de urgenţă.

Şi în Grecia continuă ninsorile. Din cauza zăpezii şi a îngheţului, şcolile sunt închise mai ales în nord, dar şi în zona Atenei.

Zăpadă şi la Istanbul. În nord-vestul Turciei ninsoarea a provocat întârzieri ale curselor aeriene şi anularea multora dintre acestea.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”V-ați propus să mă luați la mișto?”. A aflat că FCSB a luat titlul și nu s-a abținut: ”Ca un cuțit în inimă”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Este anul 2025 și criza alimentară lovește Europa. Care este cel mai negru scenariu pentru care se pregătește UE

Cu ce riscuri se va confrunta omenirea în 2024: Vremea extremă, AI și dezinformarea

Gerul arctic a cuprins Rusia. În Siberia temperaturile au ajuns la -58 de grade Celsius

Val de căldură și caniculă „insuportabilă” cu temperaturi de peste 50 de grade Celsius în Brazilia

Partenerii noștri