Cu ce riscuri se va confrunta omenirea în 2024: Vremea extremă, AI și dezinformarea

Data actualizării: Data publicării:
Businessman touching globe with hand.
Raportul avertizează cu privire la necesitatea cooperării pentru rezolvarea problemelor globale urgente. Sursa foto: Profimedia Images

Raportul Forumului Economic Mondial, realizat în parteneriat cu Zurich Insurance Group și Marsh McLennan, a identificat riscurile cu care se va confrunta omenirea în 2024, într-un sondaj care se bazează pe opinia a peste 1.400 de experți globali în riscuri, factori de decizie politici și lideri din industrie. De la vremea extremă, până la AI și dezinformare, specialiștii spun care sunt amenințările pe termen scurt și lung ce pot duce la o criză globală.

Specialiștii în risc consideră că vremea extremă și dezinformarea sunt cele mai probabile amenințări care pot să declanșeze o criză globală în următorii doi ani, arată sondajul Forumului Economic Mondial (WEF) publicat miercuri.

În timp ce vremea extremă a fost identificată ca fiind cel mai mare risc în 2024, propagarea informațiilor false și dezinformarea s-au situat pe locul doi și sunt cel mai sever risc global în următorii doi ani, condieră specialiștii consultați de WEF în septembrie, anul trecut.

„Utilizarea pe scară largă a propagării de informații false și a dezinformării, precum și a instrumentelor de diseminare a acestora, poate submina legitimitatea guvernelor nou alese”, avertizează raportul.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Tulburările rezultate ar putea varia de la proteste violente și crime motivate de ură până la confruntări civile și terorism”, se adaugă în raportul lansat cu câteva zile înaintea reuniunii anuale WEF de săptămâna viitoare, ce va avea loc la Davos.

Pe un orizont de 10 ani, riscurile de mediu, inclusiv pierderea biodiversității și schimbările critice ale sistemelor Pământului, au fost în fruntea clasamentului, alături de dezinformare și rezultatele adverse ale inteligenței artificiale (AI).

Între timp, două treimi dintre experții în risc chestionați se așteaptă la apariția unei ordini mondiale multipolare sau fragmentate în următorul deceniu, „în care puterile mijlocii și mari contestă, stabilesc și aplică reguli și norme regionale”.

„Perspectiva pesimistă a sondajului a fost probabil declanșată de seria de riscuri dezlănțuite în ultimii patru ani cu efecte secundare asupra societății”, a declarat John Scott, șeful departamentului de risc pentru sustenabilitate la Zurich Insurance Group, subliniind pandemia COVID-19 și blocajele care au urmat după invazia declanșată de Rusia în Ucraina, notează Reuters.

„A fost o lovitură după alta pentru lanțurile globale de aprovizionare”, a adăugat Carolina Klint, Chief Commercial Officer pentru Europa la Marsh McLennan.

Raportul avertizează cu privire la necesitatea cooperării pentru rezolvarea problemelor globale urgente, acestea necesitând abordări și soluții noi.

În ceea ce privește România, Cristian Fugaciu, CEO, Romania, Marsh McLennan spune că este esențial ca liderii organizațiilor să identifice din timp potențialele riscuri, pentru a putea fi abordate cu succes.

„Este esențial ca liderii organizațiilor din România să identifice, să analizeze și să gestioneze responsabil riscurile semnificative cu care se confruntă, atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Dezinformarea și presiunile legate de evoluțiile spectaculoase în zona inteligenței artificiale aduc provocări noi, iar adaptarea la aceste schimbări complexe necesită atât o abordare colaborativă si anticipativa, cat și expertiză și investiții în resurse necesare managementului riscurilor”, spune acesta.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri