Alegeri prezidențiale, turul II. Diaspora a ieșit la vot

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
alegeri
sursa: Inquam Photos / Codrin Unici

George Simion (Alianţa pentru Unirea Românilor) şi Nicuşor Dan (independent) îşi dispută duminică fotoliul de la Cotroceni în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, aproape 18 milioane de alegători fiind aşteptaţi să pună ştampila pe buletinul de vot.

UPDATE 21:12

Peste 200.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri la ora 21:00, pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Potrivit datelor furnizate în timp real de AEP, de la deschiderea urnelor până acum, s-au prezentat la vot 200.777  de cetăţeni români.

Adițional, 3.139 alegători au votat prin corespondenţă. Numărul total al voturilor exprimate în străinătate este 

Cei mai mulţi alegători români au votat în:

  1. Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord - 30.977
  2. Italia - 29.759
  3. Germania - 29.500
  4. Republica Moldova - 28.201
  5. Spania - 23.112

UPDATE ORA 19:30

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) avertizează că a fost reluată o campanie de influenţare a procesului electoral prin folosirea de pagini clonate ale unor instituţii publice, televiziuni şi agenţii de presă.

„Prin intermediul reţelei de pagini de tip Doppleganger care impersonează paginile oficiale de internet ale unor instituţii publice, televiziuni şi agenţii de presă, prin preluarea întocmai a elementelor de identitate vizuală, precizăm că aceasta a fost reluată, de data aceasta acţiunile de dezinformare fiind realizate într-o manieră nedisimulată, ieşind practic de sub pragul de detecţie sub care s-au situat anterior.

Mesajele sunt construite astfel încât să genereze reacţii emoţionale rapide, fiind prezentate sub forma unor dezvăluiri explozive şi însoţite de imagini sugestive, unele generate cu ajutorul inteligenţei artificiale.

Reţeaua semnalată manifestă o capacitate de adaptare crescută, inclusiv prin sincronizarea mesajelor cu evenimentele interne şi externe majore, precum şi prin utilizarea de tehnici de microtargetare politică în campaniile sponsorizate", precizează reprezentanții MAI.

Ministerul reaminteşte că direcţionarea utilizatorilor către paginile false se realizează prin intermediul reclamelor maliţioase de pe o serie de site-uri de tip clickbait, ale căror link-uri sunt postate în secţiunea de comentarii de către administratorii celor peste 2.000 de pagini de Facebook.

Până la finalizarea investigaţiilor şi indisponibilizarea acestei reţele digitale, Ministerul Afacerilor Interne reiterează solicitarea adresată cetăţenilor să consulte exclusiv surse oficiale, să raporteze conţinutul suspect şi să nu redistribuie materiale a căror veridicitate nu a fost confirmată.

UPDATE ORA 16:20

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) constată vehicularea prin postări social-media a unor afirmaţii false cu privire la derularea alegerilor în străinătate.

„Astfel de mesaje cu informaţii şi acuze false reprezintă încercări grave şi flagrante de manipulare a alegătorilor şi subminează caracterul liber şi corect al alegerilor", transmite MAE.

Ministerul afirmă că românii din străinătate, inclusiv în Republica Moldova, votează în bune condiţii în turul doi al alegerilor pentru desemnarea preşedintelui ţării şi nu au fost raportate probleme cu privire la modul de desfăşurare a scrutinului.

UPDATE ORA 15:00

Un număr de 80.943 de români s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri la ora 15:00 (ora României).

Potrivit AEP, s-au prezentat la urne 77.804 de alegători iar 3.139 au votat prin corespondenţă

Cei mai mulţi votanți sunt din:

  1. Republica Moldova - 15.632,
  2. Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord - 10.957,
  3. Italia - 10.794,
  4. Germania - 9.154,
  5. Spania - 8.966.

UPDATE ORA 14:40

Aproape 21.300 de persoane private de libertate şi-au exprimat în scris, până joi, intenţia de a vota la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, informează Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Deţinuţii îşi mai pot exprima această opţiune până sâmbătă. Persoanele private de libertate care anterior nu şi-au exprimat intenţia de vot ori au refuzat acest lucru pot reveni asupra deciziei lor, sens în care se pot adresa cu o nouă cerere scrisă prin care să îşi exercite acest drept, solicitare ce va fi avizată de preşedintele secţiei de votare.

Un număr de 22.968 de persoane private de libertate au drept de vot la alegerile prezidenţiale.

UPDATE ORA 14:38

Votul a sute de mii de români emigraţi va fi decisiv în turul doi al alegerilor prezidenţiale de duminică, după ce prima rundă a scrutinului a fost câştigată de naţional-populistul George Simion, în mare parte graţie sprijinului din partea unei diaspore care şi-a manifestat în acest fel nemulţumirea faţă de partidele tradiţionale.

În scrutinul din 4 mai au votat aproape un milion de români care trăiesc în străinătate, în special în Spania, Italia, Franţa şi Germania, ceea ce reprezintă aproximativ 10% din totalul alegătorilor care s-au prezentat la urne în acea zi.

„Pe lângă milionul de buletine de vot, există sute de mii de apeluri, mesaje, influenţe reciproce asupra rudelor care votează acasă. Diaspora are o putere de mobilizare ce depăşeşte numerele", a declarat pentru Agerpes, analistul politic Radu Delicote.

UPDATE ORA 13:00

Până la ora 13:00 (ora României), 52.698 de alegători români s-au prezentat la vot în străinătate. În total, 49.559 de cetăţeni români s-au prezentat la urne și 3.139 de alegători și-au exercitat votul prin corespondenţă.

Până la ora actuală, cei mai mulți au votat în:

  1. Republica Moldova - 11.324,
  2. Italia - 7.148,
  3. Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord - 6.162,
  4. Spania - 5.687,
  5. Germania - 5.597.

UPDATE ORA 11:20

Bruxellesul este îngrijorat de o posibilă victorie a extremei drepte în România, astfel că al doilea scrutin prezidențial este urmărit îndeaproape de comunitatea internaţională.

„În contextul anulării alegerilor anul trecut, dar și a avansului obținut de George Simion în primul tur încheiat pe 4 mai, suntem atenți la ceea ce se întâmplă în România”, susține un diplomat european, potrivit Agerpres.

Contracandidatul lui Simion la alegerile prezidenţiale, primarul Capitalei, Nicuşor Dan, are sprijinul centriştilor europeni, care au organizat un eveniment de susţinere săptămâna aceasta la Paris. 

Simon sau Dan? Cine va câştiga duminică va fi responsabil de reprezentarea României la summiturile europene şi va dobândi un drept de veto puternic asupra unor probleme cheie.

UPDATE ORA 09:50

Peste 10.000 de votanți s-au prezentat la urne în diaspora, până la ora actuală, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Datele furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) indică faptul că 11.476 dintre alegători s-au înscris pe liste suplimentare, iar alți 3.139 de cetățeni și-au exercitat votul prin corespondență.

În total, 14.726 dintre românii din străinătate au pus ștampila de vot pe unul dintre cei doi candidați concurenți aflați în faza finală pentru fotoliul de la Cotroceni.

Cei mai mulţi alegători care și-au exprimat opțiunea politică sunt din:

  1. Italia - 1634
  2. Germania - 1261
  3. Spania - 915
  4. Marea Britanie - 853
  5. Franţa - 546

În cele 966 de secţii de votare din diaspora organizate pentru alegerile prezidenţiale din acest an pot vota cetăţenii români care se află în străinătate în ziua scrutinului, indiferent dacă au sau nu domiciliul ori reşedinţa în afara ţării.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Cei doi candidaţi la prezidențiale, George Simion (Alianţa pentru Unirea Românilor) şi Nicuşor Dan (independent), au ajuns în cursa finală după ce au obţinut cel mai mare număr de voturi la primul tur de scrutin, desfăşurat în 4 mai.

Alegerile din acest an au loc în contextul în care CCR (Curtea Constituţională a României) a anulat, pe 6 decembrie 2024, primul tur prezidenţial.