Băuturile nealcoolice cu miere ar putea fi scutite de accize

Redacția Digi Economic Data publicării:
miere
sursa: shutterstock.com/

Băuturile răcoritoare bio care conțin miere ar putea fi eliminate din categoria produselor supuse accizelor nearmonizate, potrivit unui proiect de lege adoptat luni de Senat. Inițiativa urmează să fie dezbătută de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Proiectul modifică articolul 439 din Codul fiscal, eliminând „zaharurile din miere” din lista ingredientelor considerate zahăr adăugat. 

Alineatul 4 al articolului 439 din Codul fiscal în vigoare enumeră: „zahăr din trestie, zahăr brun, zaharoză cristalină, zahăr invertit, dextroză, melasă, zaharuri din miere, melasă şi siropuri, cum ar fi sirop de malţ, sirop de fructe, sirop de malţ de orez, sirop de porumb, sirop de porumb bogat în fructoză, sirop de arţar, sirop de glucoză, glucoză-fructoză, fructoză, zaharoză, glucoză, lactoză, lactoză hidrolizată, galactoză, zaharuri în nectaruri, cum ar fi nectarul de flori de cocos, nectarul de curmale, nectarul de agave, zaharuri din dulceaţă, adăugate ca ingrediente”.

Autorii argumentează că fiscalizarea excesivă a băuturilor cu miere ecologică din România afectează producătorii locali și reduce consumul, cu impact negativ asupra veniturilor la buget.

„Fiscalizarea excesivă a băuturilor răcoritoare bio care au în componenţă miere de albine ecologică din România va avea impact major asupra consumului cu efecte în lanţ de la producător la consumator. Scăderea masivă a consumului va afecta în mod cert volumul taxelor şi impozitelor colectate la bugetul de stat şi, în fond, va pune în pericol existenţa producătorilor locali de sucuri bio”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative iniţiate de un grup de parlamentari AUR, citată de Agerpres.

Senatul a adoptat actul normativ cu 76 de voturi „pentru”, 16 „împotrivă” şi 36 de abţineri, după ce raportul de respingere propus de Comisia de Buget-Finanţe nu a fost însuşit de plen.

Accizele nearmonizate sunt taxe speciale percepute pentru produsele cu potenţial de risc redus, care conţin tutun sau înlocuitori de tutun, băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat.