UPDATE Guvernul a semnat plata în avans a pensiilor pe luna mai. Când vor fi virați banii

Adam Gheorghe Data publicării: Data actualizării:
pensionari
sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE Guvernul a aprobat azi proiectul de hotărâre privind plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024, din bugetul asigurărilor sociale de stat și din bugetul de stat. Executivul vrea să nu mai fie o excepție, ci așa să se procedeze în fiecare an.

 Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024. Astfel, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) urmează să vireze până în 30 aprilie sumele necesare către Poșta Română și băncile comerciale cu care are încheiate convenții pentru plata acestor drepturi.

Actul normativ prevede virarea sumei de 1.961.165.000 lei, din bugetul asigurărilor sociale de stat și a sumei de 339.359.000 lei din bugetul de stat, către Compania Națională Poșta Română, pentru plata în avans, în numerar, a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024, prin mandat poștal.

De asemenea se va vira suma de 6.346.977.000 lei, din bugetul asigurărilor sociale de stat și a sumei de 683.898.000 lei din bugetul de stat, către băncile comerciale pentru plata în avans a drepturilor prevăzute la art.1 aferente lunii mai 2024, pentru pensionarii care încasează pensiile (obișnuite sau speciale) în cont curent sau în cont de card.

Sumele menționate se virează de către Casa Națională de Pensii Publice prin casele teritoriale de pensii până pe data de 30 aprilie 2024, inclusiv.

Plata înainte de Paște devine permanentă

Premierul Marcel Ciolacu a sugerat ieri că devansarea plății pensiilor înainte de sărbători ar putea deveni o practică obișnuită în fiecare an.

„Am vorbit cu domnul vicepremier Marian Neacșu să vedem cum facem, că vorbim de o excepție și astfel de excepții să devină reguli”, a adăugat premierul, evidențiind dorința de a transforma această măsură într-o practică recurentă.