Economia Braziliei renaște sub mandatul lui Lula

Alexandru Gologan Data publicării:
lula brazilia
sursa: profimediaimages.ro/

În primul său an din mandatul actual de președinte, Luiz Inacio da Silva, cunoscut drept Lula, a relansat economia braziliană, aflată în regres. Așteptările pieței au fost depășite în 2023 iar ținta pentru 2024 este legată de o nouă creștere economică.

Economia Braziliei a crescut cu 2,9% în 2023, depășind așteptările din primul an în calitate de președinte al lui Luiz Inácio Lula da Silva (Lula), potrivit Associated Press.

Economiștii prognozau la începutul anului trecut o creștere de doar 0,8% în 2023. Producția record de soia și porumb din Brazilia a contribuit la creșterea economică a țării.

„Sectorul agricol a reprezentat aproximativ o treime din toată creșterea economiei Braziliei anul trecut”, a declarat Rebeca Palis, coordonatorul agenției braziliene de statistică.

Agenția de rating, Austin Ratings susține că economia Braziliei este acum a noua cea mai mare din lume, pe baza cifrelor preliminare ale produsului intern brut. Cu un PIB estimat la 2,17 trilioane de dolari, națiunea sud-americană trece înaintea Canadei și Rusiei în clasament.

Guvernul se așteaptă în 2024 la o nouă creștere, de 2,2%, ceea ce ar depăși din nou așteptările specialiștilor. Lula a declarat public că dorește să împingă numărul peste 3% în acest an, atragând mai multe investiții străine în Brazilia.