New York vrea să interzică detergentul la capsule. Poluarea cauzată de resturile din plastic îngrijorează autoritățile

Alexandru Gologan Data publicării:
capsule spalat haine
sursa: shutterstock.com/

Detergenții pentru îmbrăcăminte sub formă de capsule ar putea fi interziși în New York deoarece resturile din plastic eliminate de mașina de spălat prin canalizare contribuie la poluarea căilor navigabile din SUA.

Orașul New York ia în considerare interzicerea detergenților de tip capsulă folosiți pentru spălarea hainelor și a vaselor. Inițiativa aparține democratului James Gennaro, membru în consiliul municipal al orașului.

„Prezentul proiect de lege este un îndemn pentru toată comunitatea științifică, să răspundă la următoarea întrebare: ce impact au resturile provenite din detergentul capsule asupra ecosistemelor acvatice?”, a declarat Gennaro pentru Bloomberg.

Proiectul de lege notează că microplasticele și nanoplasticele sunt surse omniprezente de poluare pe căile navigabile din SUA. Aceste particule minuscule de plastic sunt nocive pentru sănătate. Oamenii de știință le-au găsit în vopsea, pe ghețari și chiar în ploaie. Dacă va fi aprobat, proiectul de lege ar intra în vigoare la 1 ianuarie 2026.