Presiunile internaționale determină Ucraina să renunțe la lista neagră cu firmele care au legături comerciale cu Rusia

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
lista neagra ucraina sanctiuni rusia
sursa: shutterstock.com/

Ucraina renunță la interdicțiile impuse firmelor care fac afaceri în Rusia, după ce Franța, Austria și Ungaria și-au manifestat vehement opoziția față de campania demarată de Kiev.

Pentru a îngrădi finanțarea campaniei militare desfășurate de Moscova în Ucraina, oficialii de la Kiev au întocmit o listă neagră a sponsorilor terorismului, care impunea firmelor ce desfășoară afaceri în Rusia o serie de restricții. Aproximativ 50 de companii importante au fost vizate de măsurile punitive, fapt ce a declanșat o serie de presiuni din partea unor state europene precum Austria, Franța și Ungaria.

Lista includea companii din SUA, Franţa, Germania și Austria, toți aliați strategici ai Kievului. În timp ce unele companii şi-au schimbat cursul în relaţiile lor de afaceri cu Rusia după ce au fost nominalizate de ucraineni, majoritatea şi-au exprimat indignarea.

”Legislaţia internaţională recunoaşte că întreprinderile au responsabilitatea de a respecta drepturile omului de-a lungul lanţurilor lor de aprovizionare, dar asta nu include sprijinirea financiară a unui stat precum Rusia”, a declarat Tara Van Ho, profesor de drept la Universitatea din Essex.

Pentru a nu pierde sprijinul internaţional fragil, oficialii ucraineni au decis să renunțe la listă, relatează Reuters. Astfel, firmele străine vor putea desfășura activități comerciale în Rusia fără a mai fi supuse sancțiunilor.

Cine nu vrea ca Ucraina să le afecteze interesele comerciale pe una dintre cele mai mari piețe din lume

De la crearea propunerilor, au existat presiuni puternice din partea anumitor țări pentru includerea brandurilor naționale pe lista de sancțiuni. Franța a cerut în repetate rânduri excluderea a doi retaileri importanți.

Relaţiile Ungariei cu Ucraina sunt tensionate de când Budapesta și-a manifestat opțiunea politică față de Moscova. Premierul Viktor Orban a condamnat invazia rusă, însă guvernul său a refuzat să trimită arme ucrainenilor şi a susţinut în repetate rânduri discuţiile de pace. În 2023, Ungaria amenința că va bloca sprijinul militar al Uniunii Europene pentru Ucraina şi sancţiunile împotriva Rusiei, dacă unul dintre operatorii săi bancari nu va fi scos de pe lista neagră.

Austria continuă să folosească gazele ruseşti şi pentru că a devenit exportator regional de energie datorită Rusiei, a adoptat o poziţie similară.