Ungaria introduce restricții severe importurilor din Ucraina. Nagy: UE i-a abandonat pe fermierii europeni

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
ungaria ucraina
sursa: shutterstock.com/

Guvernul ungar va introduce noi restricţii la importurile de produse agricole ucrainene. Măsura este destinată să îi protejeze pe fermieri de fluctuaţiile pieţei provocate de importurile ieftine din Ucraina, susține ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, informează Agerpres.

Decizia din 2022 a Uniunii Europene de a permite importurile fără taxe pentru produsele cu origine ucraineană, în ideea de a menţine economia aliaților de la Kiev pe linia de plutire după invazia rusească, a creat o "situaţie de supra-aprovizionare severă şi preţuri semnificativ mai mici" pe piaţa agricolă europeană.

Ministrul ungar al Agriculturii, Istvan Nagy a dat vina pe UE şi Executivul comunitar pentru eşecul față de fermierii europeni, pe care nu i-au protejat de concurența neloială manifestată de ucraineni prin utilizarea importurilor ieftine. 

"Bruxelles-ul şi Comisia Europeană i-au trădat pe fermierii ungari şi în schimb îi sprijină pe oligarhii ucraineni. Ungaria va adopta măsuri suplimentare de protecţie care sunt de competenţa sa naţională", a precizat oficialul maghiar.

Ungaria are o relaţie tensionată cu Ucraina, fiind una dintre ţările UE care a oferit cel mai mic sprijin Kiev-ului de la debutul invaziei ruseşti.

Budapesta a decis să introducă un plan în cinci puncte pentru a-i sprijini pe fermierii ungari, care include obligaţia vânzătorilor şi companiilor de logistică de a raporta Guvernului ungar care sunt produsele restricţionate importate prin Ucraina, indiferent de ţara de origine a produselor. De asemenea, produsele procesate realizate din cereale ucrainene vor fi supuse şi ele restricţiilor, subliniază Nagy.