Sari la conținut

24 într-o oră - 14 octombrie 2014

14 octombrie 2014. Serviciul de Informaţii Externe a venit cu primele explicaţii în scandalul declanşat de preşedintele ţării, care l-a acuzat pe premier că ar fi fost ofiţer acoperit al SIE.  Într-un răspuns acordat pentru Digi24, oficialii instituţiei spun că hotârărea de Guvern prin care s-a secretizat activitatea foştilor agenţi sub acoperire, nu avea nevoie de avizul CSAT. Nu a fost singura reacţie. Şi fostul şef al SIE, Teodor Meleşcanu a venit cu explicaţii. Iar premierul a declarat sec - sunt numai minciuni. Şeful statului pretinde că Victor Ponta a fost ofiţer sub acoperire al SIE între 1997 şi 2001, când era procuror. Ar fi încălcat astfel Constituţia de la acea vreme, care interzicea magistraţilor să aibă o altă ocupaţie.

Reacții în lanț după presupusa deconspirare a premierului. Numit în funcție chiar de președintele Traian Băsescu în urmă cu doi ani, Teodor Meleșcanu este socotit acum complice la încălcarea legii împreună cu premierul Victor Ponta pentru că ar fi încercat să îi acopere calitatea de fost ofițer SIE printr-o hotărâre de guvern dată anul trecut.

Economiştii acuză Guvernul că taie din investiţii şi introduce taxe noi pentru a da bani persoanelor defavorizate în preajma alegerilor prezidenţiale. Mai mult, avertizează analiştii, Guvernul a cheltuit prea puţini bani europeni, iar sumele cu care ar fi trebuit să cofinanţeze astfel de proiecte vor fi folosite pentru a acoperi gaura la buget. În total, măsuri precum majorarea alocaţiilor sau creşterea pensiilor ar putea costa statul aproape două miliarde de lei pe an.