Sari la conținut

24 într-o oră - 4 decembrie 2014

4 decembrie 2014. Preşedintele Traian Băsescu îi cere lui Victor Ponta să se retragă din fruntea Guvernului. Şeful statului spune că premierul discreditează imaginea ţării în faţa partenerilor externi. Preşedintele în exerciţiu a reluat toate acuzaţiile la adresa şefului PSD: este plagiator, a fost ofiţer SIE în timp ce era magistrat, a împiedicat votul din diaspora, şi-a amintit şeful statului.

Ancheta votului din diasporă ia o nouă întorsătură. Investigaţiile sunt preluate de procurorii anti-corupţie, după ce mii de români nu au mai apucat să îşi aleagă preşedintele, din cauza proastei organizări. 

Este neconstituţional controlul judiciar, cea mai blândă măsură preventivă pe care procurorii sau judecătorii o pot decide în cazul unor inculpaţi. Decizia aparţine Curţii Constituţionale. Această măsură este cuprinsă în noul cod de procedură penală, intrat în vigoare în luna februarie, dar nu stabileşte şi o limită în timp pentru care să fie dispusă. Tocmai de aceea a fost invalidată de judecători. Măsura controlului judiciar a fost dispusă în cazul mai multor deputaţi, foşti miniştri sau a unor oameni de afaceri cu nume grele.