Sari la conținut

24 într-o oră - 5 septembrie 2014

5 septembrie 2014. Ţara noastră intră în prima linie a Alianţei Nord Atlantice, după summitul din Ţara Galilor. NATO a aprobat înfiinţarea unui comandament militar în România şi un plan de intervenţie rapidă pentru apărarea oricăreia dintre ţările membre, în caz de agresiune. Totodată, Statele Unite au propus crearea unui centru de antrenament şi exerciţii navale la Marea Neagră.

Ucraina a fost pe buzele tuturor la summitul NATO din Ţara Galilor şi liderii Alianţei au primit cu precauţie vestea că armele au tăcut în estul ţării. Cel puţin oficial. Un armistiţiu a fost semnat la Minsk, în Belarus, unde au avut loc negocieri între reprezentanţii Kievului şi cei ai separatiştilor. Miliţiile proruse au făcut şi o precizare importantă: acest acord nu înseamnă că ei vor renunţa la planul de desprindere a regiunilor Doneţk şi Lugansk de Ucraina. 

Criza din Irak uneşte vechi duşmani. Liderul Suprem al Iranului a autorizat cooperarea forţelor armate ale ţării sale cu cele ale Americii, în lupta împotriva Statului Islamic. Între timp, de la summitul NATO din Ţara Galilor, preşedintele american Barack Obama a dat asigurări că gruparea jihadistă va fi distrusă, de o viitoare coaliţie internaţională.

Pe aceeași temă