Renii își schimbă culoarea ochilor iarna, ca să găsească hrană pe timp de noapte

Data publicării:
turmă de reni în zăpadă
Există peste 13.000 de specii de licheni în întreaga lume și, până în prezent, nimeni nu a testat speciile cu care se hrănesc renii. Sursa foto: Profimedia Images

Renii își schimbă culoarea ochilor iarna în albastru, din portocaliu-auriu vara. Culoarea albastră acționează ca un fel de ochelari de vedere pe timp de noapte, pentru a-i ajuta să găsească hrană iarna, transmite The Guardian.

Rudolf nu are nevoie să-și folosească celebrul nas roșu pentru a-și ghida semenii reni, deoarece aceste animale au o formă specială de vedere pe timp de noapte, prezentă iarna, pe care o folosesc pentru a se hrăni, au concluzionat oamenii de știință.

Cercetătorii au analizat de ce această specie sunt singurele animale ai căror ochi își schimbă culoarea în funcție de anotimp, de la portocaliu-auriu vara la o nuanță albastră în lunile de iarnă.

Studiul a constatat că, deși schimbarea culorii îi poate ajuta să vadă mai bine în toiul iernii, când zăpada este abundentă, ea le permite și ochilor să transmită lumina ultravioletă.

Cercetătorii au spus că acest lucru ridică întrebări suplimentare, deoarece razele UV ale soarelui care se reflectă în zăpadă au ca rezultat că animalele primesc de două ori mai multă lumină UV din cauza vederii lor avansate.

Ei au mai spus că acesta este motivul pentru care, de exemplu, căprioarele sunt capabile să vadă clar în întuneric și să caute alimente precum lichenul.

Studiul a fost condus de profesorul Nathaniel Dominy, antropolog la Dartmouth College din SUA, și dr. Catherine Hobaiter și profesorul Julie Harris de la Școala de Psihologie și Neuroștiință a Universității St Andrews.

Lichenii sunt greu de observat când este zăpadă

„Pentru ochii noștri, la fel ca pentru majoritatea mamiferelor, lichenul palid în zăpada albă este incredibil de greu de observat. Dar pentru ochii renilor, speciile cu care trebuie să se hrănească ar ieși în evidență ca pete întunecate în peisajul înzăpezit mult mai reflectorizant”, a spus Hobaiter.

Se știe că renii se hrănesc cu o anumită specie de lichen numită Cladonia rangiferina, adesea denumită popular „mușchi de ren”.

Specia de lichen, vitală pentru supraviețuirea renului, nu este de fapt mușchi și crește în paturi asemănătoare bureților la latitudinile nordice.

Hobaiter a spus că s-a sugerat anterior că vederea nocturnă a renului poate fi o adaptare la hrană pentru lichen, dar testele anterioare nu au găsit dovezi substanțiale.

Cu toate acestea, ea a spus că există peste 13.000 de specii de licheni în întreaga lume și, până în prezent, nimeni nu a testat speciile cu care se hrănesc renii.

Scoția este locul perfect pentru a studia fenomenul

„Unul dintre lucrurile uimitoare despre Scoția este că avem una dintre cele mai bogate diversitate de licheni din lume – Highlands găzduiesc peste 1.500 de specii diferite, iar Cairngorms găzduiește o turmă locală de reni, reintrodusă în Scoția după ce au fost vânați până la dispariție. Deci, Scoția este locul perfect pentru a încerca și, în sfârșit, rezolva misterul”, crede cercetătoarea.

Echipa a început să cerceteze în martie în lanțul muntos Cairngorms din estul Highlands în căutarea de paturi de licheni.

Echipa a fotografiat diverse paturi de licheni sub lumină UV, constatând că diferite specii au absorbit sau reflectat lumina în mod diferit și că „mușchiul de ren” a absorbit lumina puternic.

Dominy a adăugat: „Dacă te poți pune în copitele lor privind acest peisaj alb, ai dori o rută directă către mâncarea ta. Renii nu vor să risipească energie rătăcind în căutarea hranei într-un mediu rece și steril.”

„Dacă pot vedea lichenii de la distanță, asta le oferă un mare avantaj, permițându-le să conserve calorii prețioase într-un moment în care mâncarea este rară”, a completat antropologul.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri