Cum e cu fast-food-ul în alte țări?

Data actualizării: Data publicării:
fast-food

Mâncarea fast-food nu este doar în România preferata celor aflaţi în vacanţă. În toată lumea pare să aibă succes. Turiştii o preferă pentru că prepararea durează puţin, preţurile nu sunt mari şi poate fi mâncată în drumul spre următoarea destinaţie. În ţările din centrul Europei se observă un mix între mâncarea tradiţională şi produsele de fast-food, iar acest lucru începe să se facă simțit încet-încet și la noi. În plus, conceptul de fast-food se supune unor reguli de igienă foarte stricte şi în acelaşi timp transparente.

Prima oprire o facem în Italia, la Milano. Bucătaria clasică din peninsulă este recunoscută în întreaga lume, dar şi sectorul fast-food ocupă un loc bun în preferinţele turiştilor.

Creșterea comerțului în domeniu aproape s-a dublat în Italia în ultimii trei ani. Asta pentru că localurile din centru, care până acum erau specializate doar în băuturi sau înghețată, au început, la cererea clienților, să servească și mâncăruri rapide. Gogoși, hamburgeri, piadine, hotdogs. Au însă aceleași responsabilități ca un restaurant de lux din centru, relatează Sergiu Balaban, corespondent Digi24.

- Sunt localuri care, de exemplu, servesc bufet, unde nu neapărat că oferă mai puțină atenție băuturilor, dar se concentrează mai mult pe mâncare. Și persoanele merg acolo pentru că pot mânca bine. Sunt alte localuri, cum este al nostru care s-au concentrat pe băuturi alcoolice, dar băutura este oricum însoțită de ceva de mâncare. Conceptul de aperitiv se mănâncă mai mult pentru a deschide stomacul și pentru a merge la cină, spune Matteo, proprietar.
- Ce anume serviți lângă băuturi?
- Depinde de sezon și în functie de piață. Evident, vara încercăm să ușurăm alegerile. Mai multe legume, de exemplu. Iarna mergem pe mai mult salam, brânzeturi, pizza.
- Cine face bufet se poate numi fast-food?
- Nu pot să spun eu asta.
- Dar aveți mai puține responsabilități decât un restaurant?
- Nu, suntem la același nivel. Trebuie să fim atenți la igienă, la normele HCCP. Nu putem să ne tratăm cu indiferență clienții. Absolut.

Din Italia trecem graniţa în Franţa și mergem la Reims, unde există din partea autorităţilor o preocupare majoră în ceea ce priveşte calitatea produselor.

Conceptele de fast-food şi street-food sunt extrem de populare în Franţa, iar opţiunile sunt multe şI diversificate, de la burgeri, pizza, sandvișuri sau chiar croissante şI produse de patiserie. În schimb, o lege din 2017 le permite clienţilor să verifice calitatea igienei restaurantului unde mănâncă direct pe un site de internet pus la dispoziţie de autorităţi, relatează Sebastian Perju, corespondent Digi24 în Franța.

„Legea nu e atât de complicată, dar e adevărat ca e bine reglementată în ceea ce privește accesibilitatea, igiena, securitatea când vine vorba de incendii. Sunt mai multe domenii, in primul rând în ceea ce privește calitatea produselor, data de expirare, prospeţimea lor, cum sunt stocate la rece, toate acestea sunt foarte importante. Însă, având în vedere că sunt atât de multe fast-food-uri, asta demonstrează că nu e chiar atât de complicat”, spune Mavzer Tasdelen, patronul unui restaurant care vinde kebab.

Timpul sau mai bine zis lipsa lui este aliatul acestui tip de restaurante.

„Îmi place că suntem serviți rapid, nu am foarte mult timp la dispoziție!”, spune un client.

Şi în Ungaria produsele de tip fast-food sunt supuse unor controale dese şi foarte stricte.

- Cât de greu este să porneşti o afacere de felul acesta?
- Este foarte greu, e mult de muncă. Practic aceleaşi condiţii se aplică şi în cazul nostru ca pentru un restaurant normal, dar trebuie să le îndeplinim într-un spaţiu mult mai mic.
- Cât de dese sunt controalele?
- Sunt dese, suntem în atenţia autorităţilor, mai ales în sezonul turistic, sectorul street-food este practic permanent controlat de diverse autorităţi. Dar cred că aşa e normal, curăţă piaţa, îi elimină pe comercianţii care nu-şi au locul aici.
- Pizza este o specialitate italiană, ce spun turiştii italieni, le place pizza dumneavoastră?
- Le place, le place. Noi nu vindem ceva slab, ci adevărat. Procurăm totul de la furnizori italieni, am lucrat foarte mult, am învăţat foarte mult de la un bucătar italian, deci putem spune că vindem pizza italiană adevărată.

Clienţii sunt mulţumiţi în ceea ce priveşte calitatea. Despre preţuri însă, părerile sunt diferite.

- Sunteţi mulţumită, până acum?
- Da. E puţin mai scump decât credeam că va fi pentru street-food, dar chiar e foarte delicios.

În ultimii ani Uniunea Europeană a introdus norme şi mai severe în materie de alimente preparate şi servite în regim de fast-food. Legislaţia europeană în materie e obligatorie şi în România şi va trebui chiar convertită în lege naţională.

Citiți și:  REPORTAJ | Oprire: Costineşti. Cum miroase pe Strada Foamei

VIDEO. Vacanța la români. Pericolele alimentelor cumpărate de pe marginea drumului

Alimentele care ar trebui să fie o excepție în dieta noastră sunt consumate zilnic de români

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri