Sari la conținut
News Alert

Meniu franțuzesc cu produse românești

Meniu franţuzesc cu produse româneşti. S-a întâmplat la sărbătoarea gastronomiei franceze. Invitat special a fost maestrul bucătar Fabrice Giraud, deţinător al unei stele Michelin. Împreună cu maestrul român Ştefan Popescu, el ne-a demonstrat că orice produs, gătit cu artă şi grijă, poate ajunge pe cele mai simandicoase mese din lume.

„Ne-am gândit să facem această seara, Fete de la Gastronomie cu Fabrice, un bucătar foarte renumit în Franţa, cu ingrediente româneşti. Şalăul este de la Dunăre, muşchiul de vită este din Carpaţi, legumele de aici, practic totul este combinat. Am zis să se adreseze sărbătoarea aceasta ingredientelor locale, gătite în formă franţuzească”, spune Ştefan Popescu, chef de cusine.

Piesa de rezistenţă a meniului, muşchiul de vită din Tansilvania a fost asezonat cu conopidă caramelizată cu oţet balsamic, struguri marinaţi în sos de lâmâie verde şi un sos dulce-acrişor cu unt şi stafide şi ghimbir.

Un chef adevărat nu lasă niciodată lucrurile făcute pe jumătate. Oricât de bună ar fi mâncarea, aranjarea pe farfurie e o artă. Chef Giraud ne-a spus şi care este reţeta sa preferată, mult mai simplu de realizat.

Franţa nu înseamnă doar brânzeturi şi vin. Avem regiuni frumoase, care pot fi vizitate. Avem multe produse care sunt înregistrate. Sparanghelul de la Pertuis, ficatul de gâscă din Landes, vita din Brac. În Bretagne avem carne de porc bună, anghinare, conopidă, în Midi roşii, dovlecei. Şi asta este foarte important, pentru că fără un produs bun nu există un bucătar bun”, spune Fabrice Giraud, chef de cuisine.

Timp de patru zile, sărbătoarea gastronomiei franţuzeşti pune în valoare bogăția și calitatea ingredientelor gastronomiei franceze. În aproape 40 de locuri din Bucureşti sunt organizate degustări, bruch-uri sau mese de gală. Şi în premieră, anul acesta se extinde şi în ţară. Dacă sunteţi pe Valea Prahovei la sfârşit de săptămână, puteţi degusta produse franţuzeşti în atmosfera princiară a Castelului Cantacuzino de la Buşteni.