Sari la conținut

Copilul care și-a donat ziua de naștere

Ce ar fi dacă, în loc de jucării, gadget-uri şi haine, copilul dvs, de ziua lui, nu ar primi nimic? Ba mai mult, dacă el ar fi cel care ar face un cadou? Asta a făcut Shanti, un puşti de opt ani, care şi-a donat ziua de naştere unor copii mai puţin norocoşi. Petrecerile aniversare caritabile sunt tot mai populare printre adulţi şi au început să fie o variantă preferată şi de copii.

Unu, doi, trei! Strigaţi tare!
- La mulţi ani, Shanti!
- Shanti, suflă în lumânare!

Shanti a împlinit opt ani. În mod surprinzător, de ziua lui nu şi-a dorit cadouri. A vrut să se distreze alături de prieteni şi de personajul lui preferat, pokemonul Pikachu. Aşa că părinţii i-au organizat un altfel de petrecere.

„Mi-am donat ziua”, spune, mândru, Shanti Chiper.

„Pe lângă faptul că ne jucăm, ne bucurăm alături de prieteni şi de familie, avem şi ocazia să ajutăm, să dăruim”, explică Cristina Chiper, mama lui Shanti.

„Dăruiesc altora, la rândul lor, cum şi ei primesc, dar şi ei trebuie să dea”, arată Shanti care este ideea donării unei zile de naștere.

Petrecerea lui Shanti a fost una caritabilă şi a făcut parte din proiectul „Dăruieşte ziua ta”, aflat la a 13-a ediţie. Dintre toţi cei care au ales să îşi doneze ziua de naştere până acum, Shanti este primul copil.

„Dăruieşte ziua ta este un proiect care îmi place foarte mult şi îl susţin de fiecare dată. De obicei, îl susţin donând, dar azi îl susţin muncind, adică făcând voluntariat, distrându-i pe copii, pentru că este o anivesare cu totul altfel. Este aniversarea unui copil”, spune Marian Răducu, animator de petreceri pentru copii.

„Acest proiect este dedicat copiilor cu deficienţe, copiilor care au autism, sindrom Down. Toţi invitaţii preschimbă cadoul într-o donaţie. Avem o urnă sigilată. Acolo se fac donaţiile”, explică Andreea Tamaș, inițiator al proiectului caritabil.

„Adică cei care au venit la ziua lui să le dea bani copiilor cu autism ca să le ia medicamente şi să aibă o viaţă ca noi, să o facă normală” - unul dintre micii participanți pare că a înțeles foarte bine conceptul.

„Mie mi se pare foarte important ca toţi copiii să primească acest gen de educaţie, prin care, pe lângă faptul că primesc, şi dăruiesc la rândul lor”, spune Cristina, mama lui Shanti.

Puştii care au participat la aniversarea caritabilă au fost încântaţi de idee şi vor să le propună părinţilor să urmeze exemplul lui Shanti.

„S-au bucurat toţi prietenii mei”, dă asigurări Shanti. „A venit magicianul Verdini, care a făcut cele mai imposibile magii din lume”, aduce puștiul doar unul dintre argumente.

„Mi-ar plăcea să pot să fac o magie prin care să schimb societatea, dar asta o putem face doar la nivel individial.  E posibil ca ei, copiii, să poată schimba ceva în viitor”, mărturisește magicianul Verdini.

„Îmi doresc ca tot mai mulţi părinţi să îşi înveţe copiii ce înseamnă a dărui încă de mici şi astfel lumea o să fie şi mai frumoasă”, spune Andreea Tamaș.

Fără îndoială, petrecerea lui Shanti nu a fost una obişnuită. Pe lângă specificul caritabil al aniversării, cei mici au avut parte şi de un meniu special, care să le asigure energia necesară pentru distracţie. Cu ce variante sănătoase de gustări i-a aşteptat Shanti pe invitaţii săi, aflaţi aici.