Cum rezolvăm războiul bunici-părinți-copii?

Data publicării:
parinti bunici shutterstock_1054769825
Foto: Shutterstock

Prăpastia dintre generații nu este o problemă doar atunci când vorbim despre părinți și copii, ci și despre părinți și... bunici. Mai ales când tema disputei este educația celor mici.  Ce se întâmplă însă când puștii pică în mijlocul războiului?

Răspunde Oana Moșoiu, expert în educație și coordonatorul programului „Școala familiei”:

Modelele educaționale diferite pe care familia le aduce, apoi influența școlii - care vine cu alte tipuri de solicitări și un alt registru de comunicare, relațiile sunt de altă natură -, relația cu bunicii, uneori, cu familia, care are un impact, o influență, în modelul educațional al copilului, poate crea confuzie în copil. Și mai ales creează confuzie când fiecare din aceste modele își arogă supremația. Că doar modelul lui e cel bun. Când bunicii spun: Eh, nu contează ce spun părinții, acuma facem ce vrem noi, da? De aici importanța comunicării și a relației dintre acești factori de influență în educația copilului. Școala cu părinții. Bunicii cu părinții. Foarte multe conflicte.

E o vârstă în care copilul e foarte receptiv și încearcă să-și creeze, creierul lui încearcă să creeze mecanisme de construcție a comportamentului și el caută ce se numește comportament adecvat, acceptabil. Și-atunci i se spune că și asta-i acceptabil, și asta-i acceptabil, și asta ai voie, și-atunci el nu mai știe care este comportamentul acceptabil unitar, pentru că primește mesaje foarte diferite. Rolul important este în familie.

În relația părinți-bunici am recomandat tot timpul să existe un acord, un acord între părinți și bunici. Să-i convingem pe bunici că hrana sănătoasă e bine. Dar nu e suficient. Trebuie să lăsăm și câteva meniuri, de exemplu, pentru că bunicii noștri au crescut cu alt tip de meniu, alt tip de alimentație, în altă cultură. Și tot timpul va apărea argumentul dar uite, noi suntem bine mersi, da?

Dacă bunicii nu pot să ne devină parteneri, ok, atunci trebuie să căutăm pe altcineva. Dar întotdeauna părinții și bunicii sunt mediul cel mai potrivit pentru copii, pentru că bunicii au rostul lor, de spus povești, de explicat lucruri despre lume și viață pe care uneori părinții nu au timp să le povestească. Deci eu aș merge pe cultivarea relației cu bunicii.

Urmăriți emisiunea „Jurnal pentru copii” în fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 9:30, la Digi24. Arhiva emisiunii, aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri