Tații care-au dat în mintea copiilor

Data actualizării: Data publicării:
tata care se joaca

Doi taţi au dat... în mintea copiilor. Şi au făcut o afacere din asta! Dornici să îi ţină pe cei mici departe de lumea gadgeturilor, au inventat două soluţii de joacă revoluţionare. Şi au adus jucăriile tradiţionale din nou la modă.

Tobogan, masă de lucru, scaun înalt, turn de învăţare sau balansoar. Invenţia lui Dan Popa, un absolvent de Medicină devenit antreprenor, este un cameleon al jucăriilor: Leea Toys. Se transformă cât ai clipi, după cheful şi dorinţa copilului. Iar cei mici pot fi, pe rând, mini-chefi, căţărători sau pictori, toate, în universul camerei lor.

Dan Popa - antreprenor: A venit dintr-o nevoie. Să-i fac fiicei mele nişte obiecte care să o ajute în întâmpinarea lucrurilor pe care ea oricum le făcea în mod natural. Un alt exemplu este nevoia de a participa împreună cu copilul la activităţi în bucătărie.

Invenţia lui Dan a devenit rapid populară printre cei mici, iar pentru părinţi a însemnat o călătorie în timp, spre propria copilărie. Într-o lume bombardată de jucării zgomotoase şi de gadgeturi atractive, soluţia din lemn oferită de un tată bine intenţionat a fost o gură de aer proaspăt.

„Sunt şi sigure, şi permit dezvoltarea motorie foarte bună a copilului”, este părerea unei mămici. „Oferă diversitate şi timp de calitate părinte-copil”, completează ea.

Dan Popa - antreprenor: Suntem într-o cursă contra cronometru pentru a câştiga acest timp util pentru copil. În măsura în care reuşim să atragem copilul spre activităţi fizice, în aceeaşi măsură îl vom îndepărta de multimedia, care nu este rea în sine, dar prin proporţia pe care o are în viaţa copilului, poate deveni nocivă.

Rareş este de meserie programator şi, de câţiva ani, tată de băiat. Odată cu apariţia lui Luca, s-a născut în el spiritul de antreprenor. A vrut să facă ceva care să îi ajute atât pe copii, cât şi pe părinţi. Să fie distractiv şi util. Ştia că o dorinţă fără un plan rămâne doar un vis, aşa că s-a pus pe treabă.

Rareş Sâmpăleanu - antreprenorEu de felul meu sunt mai inginer şi îmi place să construiesc. M-am jucat cu el şi simţeam nevoia să construim mai mult, să ne manifestăm. Atunci, având o casă mică, ca majoritatea oamenilor, ai o problemă. Şi atunci am venit cu această soluţie. Să construim pe o suprafaţă mare şi dupa aceea să o punem la perete, să avem spaţiu pentru alte activităţi sau pentru curăţenie. (...) E de fapt o scenă de creaţie, pe care poţi să pui planşa poveştii tale. Creativitatea este cuvântul de bază aici. Masa este ca un sistem de operare, ca să fac o comparaţie cu tehnologia. Un şasiu, un hardware, pe care poţi sa schimbi aplicaţia, poţi să pui multe app-uri.

„Le susţine creativitatea şi ce mi se pare extraordinar e că ei pot să participe, adică pot aduce ceva nou acestui spaţiu de joacă. Dacă, de exemplu vor să adauge bucăţi de fetru şi să creeze ceva, pot, dacă vor să pună şină de tren, pot să facă şi asta”, explică entuziasmată o mămică.

Rareş Sâmpăleanu - antreprenor: Nu este o piesă de mobilier, este de fapt un element care îndeamnă la joacă şi care susţine şi partea educativă.

Etajera „Transformo” care se transformă în masă de lucru s-a dovedit o idee genială, atât pentru cei mari, cât şi pentru cei mici.

Invenţiile celor doi taţi au primit finanţare prin crowdfunding, de la oameni care au crezut în ideile lor. Au lucrat zi şi noapte într-un accelerator de start-up-uri şi au reuşit să îşi transforme visurile în afaceri. Acum, speră să bucure cât mai mulţi copii şi să provoace familiile la joacă.

Dan Popa - antreprenor: Copilul se dezvoltă bine când părintele este alături, atunci când ei învaţă împreună lucruri.

Rareş Sâmpăleanu - antreprenor: Îmi doresc ca masa de creaţie să fie o punte între părinţi şi copii. Şi planurile noastre de viitor sunt în direcţia asta. Vrem să creăm scene de joacă, accesorii, construcţii, clădiri care să provoace şi creativitatea copilului, şi dorinţa lui de a descoperi, dar şi bucuria părintelui de a se implica şi a construi cu copilul.

Urmăriți emisiunea „Jurnal pentru copii” în fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 9:30, la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri