Video Mizerie, mâncare expirată și jucării periculoase în centrele de copii din Giurgiu. Șeful DGASPC: „Eu nu mă pun acum să bag bani”

Data publicării:
mizerie in centrele de copii din giurgiu
Inspectorii de la Protecția Consumatorului au găsit, în urma controalelor, mizerie cruntă, mâncare expirată și jucării periculoase. FOTO: Captură video Digi24/ ANPC

Declarație halucinantă a șefului Direcției de Asistență Socială și Protecție a Copilului Giurgiu. Susține răspicat că în centrele pentru copii și tineri din județ nu există nereguli. Mai mult, nu vede o problemă în faptul că autoritățile spun că unele clădiri sunt chiar în pericol de a se dărâma. Afirmațiile sale sunt contrazise tocmai de imaginile din cămine, unde inspectorii de la Protecția Consumatorului au găsit, în urma controalelor, exact ceea ce directorul DGASPC Giurgiu susține că nu este, mizerie cruntă, mâncare expirată și jucării periculoase.

Paraschiv Gheorghe, director DGASPC Giurgiu: „Centrul de îngrijire „Soarele” e o structură pe care ANPC apreciază că nu mai poate fi folosită, datorită pericolului de a se dărâma. Așa ne-a zis ANPC. Nu sunt expert în construcții. Trebuie să facem expertiză. Acest centru este făcut așa de 10 ani, eu sunt de opt luni. În opt luni nu pot să fac construcții noi. Doamna secretar de stat a stat de vorbă cu copiii. Niciunul nu s-a plâns. Da, s-a găsit o placă de gresie spartă. Această structură, „Soarele”, alături de alte șapte structuri fac parte dintr-un program al Consiliului Județean de anvelopare, modernizare în PNRR. Eu nu mă pun acum să bag bani, și așa bugetul e cum e. Să schimb gresia când peste două luni se schimbă iar. De unde să luăm bani să schimbăm acoperișuri, să consolidăm fundații? Pentru că asta e problema la noi. Nu e problema de saltele și mizerie cruntă. Nu cred că e mizerie cruntă, cunosc bine căsuța.”

Comisarii pentru Protecţia Consumatorilor au efectuat controale la 15 centre de copii şi tineri aflate în administrarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Giurgiu, în urma cărora s-au aplicat opt sancţiuni contravenţionale, în valoare de 100.000 lei şi două avertismente, informează Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Totodată, comisarii au dispus 13 opriri temporare a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor şi o oprire definitivă de la comercializarea produselor neconforme în valoare de 6.500 lei.

ANPC a efectuat controale în mai multe centre de copii și tineri din țară 

„În data de 30 august 2023, în coordonarea DGC a ANPC, au fost efectuate controale, de către comisarii din cadrul CJPC Giurgiu, CJPC Teleorman, CJPC Călăraşi şi CRPC Bucureşti-Ilfov, privind respectarea prevederilor legale, la căminele şi centrele de copii şi tineri, aflate în administrarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu”, precizează ANPC.

„Interesant este că abaterile constatate se reduc, pentru cei care ar trebui să îngrijească aceste centre, la doar două linguri ruginite. Şi mai interesant este cum câteva case de chirpici au fost dedicate acestui serviciu social, făcând obiectul unei achiziţii, cel puţin discutabile, fiind imposibil de renovat corespunzător! Cum să ai aşteptări de la locatarii „beneficiari” să aibă noţiuni de întreţinere, când ei sunt cei ce trebuie îndrumaţi şi ajutaţi, mutând pe umerii lor situaţii ce ar trebui şi trebuie rezolvate de către administrator. Eu nu cred că aceşti copii şi tineri au culoare politică şi nu cred că drepturile lor depind de aceasta. Încă sperăm că administratorii acestor locaţii la nivel naţional să demareze o autoevaluare şi să procedeze la remedierea tuturor neconformităţilor”, a afirmat Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri