Sari la conținut

Aparatul care ne testează limitele

La 35 de ani, George Istrate este sportiv amator. A început să alerge acum patru ani, iar în prezent participă la maratoane. Pentru că 42 de km presupun un efort fizic susţinut, George face o testare cardio-pulmonară.

Dr. Nora Toma, medic primar cardiologie: „Noi montăm 10 electrozi pe piept, că la un test de efort obişnuit, că la o electrocardiogramă obişnuită, pentru a avea în permanență semnal electric al inimii înregistrat, îi potrivim o mască facială adaptată dimensiunilor lui, în care el va respiră şi noi analizăm parametri cardio-pulmonari fiecare în parte şi combinaţi la sfârșitul testului.”

Testul cardio-pulmonar presupune monitorizarea frecvenţei cardiace, a tensiunii arteriale, şi măsoară cât oxigen şi cât dioxid de carbon elimina pacientul în timpul efortului.

George Istrate, maratonist: „E important să ştii până unde poţi să urci că şi nivel de efort. Am reuşit să aflu unde ar trebui să îmi fie pulsul în timpul unei alergări, cum să îmi reglez respiraţia pentru a face faţă unui stres mai ridicat.”

Nu doar sportivii pot apela la acest test, ci şi persoanele cu boli de inima sau de plămâni.

Dr. Nora Toma, medic primar cardiologie: „O altă indicaţie importantă este în evaluarea pacienţilor care urmează să efectueze o intervenţie chirurgicală sub anestezie generală. La pacienţii care sunt în recuperare după o afecţiune cardiacă sau pulmonară, la pacienţii la care am instituit un tip de medicaţie pentru a trata insufieciența cardiacă, infarctul şi la care vrem să vedem prin determinări seriate dacă medicaţia noastră îşi face efectul.”

O astfel de testare durează între câteva minute şi câteva zeci de minute, în funcţie de capacitatea de efort a fiecărui pacient în parte și costă aproximativ 300 de lei.