Sari la conținut
News Alert

Bebeluși cu SHU | Calendarul îmbolnăvirilor

Copilul a devenit foarte anemic şi rapid anemic. Are semne de afectare multiorganică din partea ficatului ceea ne face să credem că are o formă mai particulară de boală. Ea nu face dializă şi va fi urmărită în continuare”, a declarat doctorul Mihaela Bălgrădean.

Aceeaşi suspiciune de sindrom hemolitic uremic există şi în cazul copilului român care locuieşte cu părinţii în Italia. Băiatul a fost internat într-o clinică de la Florenţa şi este monitorizat cu atenţie.

Copilul este stabil. Este o anumită ameliorare. O uşoară ameliorare. Pronosticul rămâne rezervat. Analizele sunt în derulare. Din câte am înţeles până acum, problemele copilului sunt legate de brânză”, a declarat purtăroarea de cuvânt a spitalului din Florența, Maria Vittoria Giannotti.

Autorităţile din Italia verifică şi dacă există legătură între îmbolnăvirea copilului şi brânza Brădet pe care părinţii acestuia au cumpărat-o din peninsulă. Patronul fabricii de lactate a cerut, miercuri, oficialilor şi presei să nu mai lege marca Brădet de cazurile copiilor cu SHU până nu există dovada că sursa îmbolnăvirii a fost firma închisă deja de o lună şi jumătate.

Colaboratori din Germania și Italia au făcut analize din probele aflate la vânzare. Rezultatele sunt toate negative”, a declarat patronul fabricii Brădet Marius Badea.

Cât despre bebeluşii internaţi la Bucureşti, unul dintre ei a fost externat miercuri. Un alt copil va fi externat joi, dar o fetiţă de şapte luni căruia părinţii i-au greşit meniul mai are de suferit.

Cel mai grav încă este fetiţa din Feteşti, cea care a ingerat sarmale, şi care va necesita încă multă vreme acest tratament”, a declarat doctorul Mihaela Bălgrădean.

Calendarul îmbolnăvirilor

29 ianuarie: La Spitalul de Pediatrie din Pitești este adus primul cu copil cu boală diareică acută, dar familia refuză internarea

31 ianuarie: Copilul este readus la spital în stare gravă și este trimis de urgență către Spitalul „Marie Curie” din Capitală

4 februarie: Copilul bolnav moare - Spital "Marie Curie"

9 februarie: Spitalul de Pediatrie din Pitești trimite 12 copii de urgență la Spitalul „Marie Curie”. Este anunțat de situație Direcția de Sănătate Publică din Argeș. Ministerul Sănătății este informat de ămbolnăvirile din Argeș.

10 februarie: Ministerul Sănătății ordonă anchete epidemiologice

15 februarie: Un al doilea copil moare la „Marie Curie”

16 februarie: Încă un copil își pierde viața

18 februarie: Primul copil diagnosticat cu SHU este externat. În Capitală ajung mai mulți experți de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile

19 februarie: La Spitalul de Pediatrie din Pitești are loc o inspecție făcută de premierul Dacian Cioloș și ministrul Sănătății. Se constată că spitalul nu are medic epidemiolog.

20 februarie: La Spitalul de Pediatrie din Iași este infirmată suspiciunea de SHU pentru un copil din Bacău

22 februarie: Ministerul Sănătății anunță controale încrucișate în toată țara

24 februarie: La Spitalul „Marie Curie” este adus de urgență din Pitești un copil cu SHU

25 februarie: La Spitalul „Marie Curie" ajunge un copil suspect de SHU din Câmpulung Muscel. Copilul din Mioveni cu SHU este în stare gravă. Directorul DSP Argeş şi managerul Spitalului de Pediatrie din Piteşti refuză să demisioneze

29 februarie: Este externat un bebeluş, după o spitalizare de două săptămâni

1 martie: Fabrica de lactate Brădet a fost închisă temporar

2 martie: Un bebeluș din Sfântu Gheorghe este adus la „Marie Curie" cu suspiciune de SHU

3 martie: Analizele de la Spitalul „Marie Curie" infirmă suspiciunea de SHU la copilul din Sfântu Gheorghe

4 martie: Un copil din Argeş este externat

10 martie: Încă un copil din Argeş este externat

11 martie: Doi copii din Feteşti sunt internaţi, unul cu SHU, celălalt cu forma incompletă a bolii. Alţi doi bebeluşi din Piteşti sunt externaţi. Analizele DSP Argeş arată că şapte angajaţi de la Brădet au E.coli

15 martie: La Spitalul „Marie Curie" este transferat un copil internat iniţial la Spitalul „Matei Balş”. Presa italiană scrie că un copil român suspect de SHU este internat la Florenţa

16 martie: Unul dintre copiii din Feteşti este externat

Citiți și: 
Totul despre E.coli. Reguli pentru a feri copiii de contaminare
Misterul îmbolnăvirii bebelușilor cu E.coli rămâne de nepătruns
Institutul Cantacuzino: Carnea de pui şi brânza de vaci de la Brădet nu au fost sursa îmbolnăvirii copiilor cu SHU
24 de minute”| De la ce se poate lua bacteria care provoacă sindromul hemolitic uremic
Carnea e de vină! Cazurile „Supiță” și „Sărmăluță” de la Marie Curie