Sari la conținut

Beneficiile vacanței asupra sănătății

Medicii ar trebui să prescrie, pe lângă medicamente, vacanţe. Un concediu poate îmbunătăţi starea de sănătate, spune un studiu american. Cercetătorii susţin că cel puţin o vacanţă pe an poate reduce cu o treime riscul de infarct, dar şi pe cel de a dezvolta un atac vascular cerebral.

Lista beneficiilor nu se opreşte aici: vacanţele îmbunătăţesc calitatea somnului, dar şi starea de spirit.

În străinătate există chiar un concept nou: „sleep vacation”. În Paris și Londra au apărut deja hoteluri care oferă oamenilor condiţiile ideale pentru a dormi. Camerele sunt izolate fonic, iar în preţ sunt incluse muzica de relaxare, şedinţe de masaj sau aromoterapie şi chiar perne speciale, care să îmbie la somn. Asta după ce turiştii beneficiază mai întai de consultul unui medic specializat în somnologie. Însă având în vedere că preţul sare lejer de 1.000 de euro pe noapte, puţini sunt cei care îşi pot permite să pună liniştiţi capul pe pernă.

Mai mult, o călătorie reuşită poate stimula creativitatea şi îi poate ajuta pe oameni să evite suprasolicitarea. Astfel, o persoană care se întoarce relaxată la locul de muncă este şi mai productivă. Iar angajaţii care muncesc mai eficient sunt mai putin stresaţi.

În plus, în timpul concediului oamenii au ocazia să petreacă mai mult timp cu familia. Astfel, viaţa de cuplu are mult de câştigat.