Bilanțul sistemului medical, la doi ani de guvernare Ponta: reforma bate pasul pe loc

Data publicării:
spital asigurar sanatate CAS 5295480-Mediafax Foto-Remus Badea

Coplata a fost introdusă în spitalele din România la 1 aprilie 2013. Scopul declarat a fost descurajarea internărilor fictive. Directorii spitalelor spun că măsura nu-i ajută foarte mult. La Spitalul de Urgenţă din Constanţa, spre exemplu, anul trecut s-au adunat din coplată în jur de 10.000 de dolari.

Banii i-am pus exclusiv pentru a cumpăra medicamente şi materiale sanitare dar, vă daţi seama, că banii aceştia reprezintă, cred, 0,1% din bugetul alocat pentru medicamente în spital”, spune dr. Dan Căpăţână, manager SCJU Constanţa.

Şi dacă ar vrea să adune mai mulţi bani din coplată, managerul spune că nu are cum. Pentru că nu toţi pacienţii vor să plătească şi nu există sancţiuni pentru cei care refuză. Mai mult, de coplată sunt scutiţi pacienţii internaţi de urgenţă, pensionarii cu venituri mai mici de 700 de lei, copii, dar şi femeile însărcinate.

De la 1 aprilie 2014 ar fi trebuit să avem şi un pachet de servicii medicale de bază. Adică o listă cu serviciile medicale pe care le asigura statul din contribuţia pe care o achită fiecare român la sănătate.

„Dacă până acum pacientul pentru absolut orice îl durea se ducea la spital, de acum pachetul de bază îi spune fiecăruia ce pași trebuie să facă și îi arată că e mult mai usor să meargă pentru anumite simptome, serviciile medicale la medicul de familie sau de ambulator decât sa se ducă la spital”, spunea Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătăţii, în octombrie anul trecut.

Numai că, proiectul pentru cea mai importantă lege de la introducerea sistemului de asigurări în România a fost amânat de patru ori. Ultima dată, chiar de actualul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicoiu. Aceeaşi soartă a avut şi un alt proiect important - apariţia noii liste de medicamente compensate şi gratuite, care nu a mai fost actualizată de 6 ani.

„Noi vorbim de niște inițiative ale fostului ministru, care au fost afișate în ultima lui săptămână de mandat. E adevărat, multe au întrunit și o parte dintre comentariile și adăugilor actorilor principalidin sistem, dar cred că necesită o atenție mult mai special. Ne-am grăbit 24 de ani şi nu am făcut lucruri bune”, afirmă Nicolae Bănicioiu, actualul ministru al Sănătăţii.

Această problemă a fost sesizată şi de premier.

Domnule Bănicioiu, să faceți ce zice popa, nu ce face popa. În cazul de față, predecesorul dumneavostră în guvern, care de un an de zile ne-a tot zis că face lista de medicamente compensate și a plecat din funcție și nu a lăsat nicio listă. Vă rog să o faceți, să fie pentru bolnavi, nu pentru firmele de medicamente”, spunea premierul Victor Ponta în urmă cu două luni.

Medicii ar fi trebuit să primească şi ei bani mai mulţi. Un proiect de lege care trebuia să intre în vigoare până acum prevedea că pacienţii care doreau să fie trataţi de un anumit doctor să plătească o taxă, care era împărţită între medic, echipa care l-a ajutat şi spital. Legea a fost însă retrasă din dezbaterea publică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri