Sari la conținut

Cea mai modernă operaţie pentru slăbit

Obezitatea a devenit, şi în România, o problemă de sănătate publică. Procentul persoanelor diagnosticate astfel este în creştere. În multe cazuri, singura şi ultima soluţie este operaţia. Plicatura gastrică laparoscopică este cel mai modern tip de intervenție chirurgicală bariatrică. Dr. Bogdan Marțian, medic primar chirurgie generală, a explicat pentru Digi24 în ce constă această intervenție și cui îi este recomandată.

Plicatura gastrică este cel mai modern tip de intervenție chirurgicală bariatrică sau metabolică. Aceasta reprezintă un procedeu restrictiv, prin care se micşorează stomacul chirurgical, prin efectuarea unor pliuri în peretele gastric, urmate de sutura pliurilor, cu fire chirurgicale neresorbabile. Nu se folosesc implanturi sau agrafe metalice, iar pentru că procedura nu presupune rezecții gastrice, riscul complicațiilor este aproape inexistent. Această procedură este reversibilă, spre deosebire de secțiunea stomacului.

Efectul este același ca în cazul intervenției de micșorare a stomacului, diferența fiind că în acest caz nu se secționează stomacul și astfel nu există o plagă, doar se cos pereții. Efectul este de reducere a volumului stomacului,” explică dr. Bogdan Marțian.

Gastroplicatura se adreseaza pacienților care suferă de obezitate de la gradul II în sus, dar și celor cu grad I, cu indice de masă corporală peste 30, dar cu boli asociate.

Pacientul ideal este considerat adolescentul cu obezitate severă fără capacitatea, mai ales psihică, de a recurge la un mod de viață adecvat și care să împiedice obezitatea. Toate procedurile restrictive se adresează mai ales celor care sunt capabili să mențină postoperator o dietă și la un regim de viață cu exercițiu fizic,” adaugă medicul.

Cu ajutorul procedurii de plicatură gastrică poți pierde între 40%-70% din excesul ponderal. Plicatura gastrică este mai puțin invazivă decât celelalte tipuri de intervenții metabolice. Recuperarea este rapidă, fără cicatrici și cu dureri postoperatorii limitate, spitalizarea durând 48 ore.

Pe aceeași temă