„Din|interior”. România, țara unde poți ajunge medic cu nota patru la examenul de rezidenţiat

Data publicării:
medic pacient digi

Fiind prea multe căsuţe şi colorându-le, la un moment dat îţi fug ochii. E ca şi cum ai sta în faţa unei cămăşi pline cu pătrăţele. Poţi să fii foarte bine pregătit, dar să ai două zile în care să nu dormi deloc şi atunci să greşeşti toată grila”, este explicatia halucinata a unui medic rezident care a reușit să obțină nota de 4,94 la examenul de rezidenţiat.

Anual un număr mare de medici rezidenți pleacă spre un viitor mai luminos, iar cei care rămân sunt fie prea puţini pentru o concurenţă adevărată, fie dintre cei mai slab pregătiţi. În ultimii zece ani, concursul de rezidenţiat a fost extrem de controversat, mai mereu înconjurat de scandaluri, prost structurat şi organizat, fapt recunoscut chiar de reprezentanţii ministerului. „Trebuie să recunoaştem că modul în care admitem la specialitatea rezidenţială este anacronic, este depăşit. Depinde doar de o singură variantă de evaluare şi nu este o variantă reală care să ne spună că acest medic este potrivit pentru specialitatea respectivă. Este unul din aspectele pe care deja lucrăm pentru a găsi soluţii”, recunoaşte Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

În încercarea de a vedea dacă a fost doar o pură întâmplare sau o consecinţă a acestui sistem defect, emisiunea „ Din|interior” prezintă şi cazul medicului rezident de la Galaţi, Călin Doboş, căruia i-a murit o pacientă în urma unei simple intervenţii de chirurgie estetică.

Faptul că există medici care intră la rezidenţiat şi cu 4 este motivat prin aceea că nota în sine nu e relevantă, nu este suficientă pentru a evalua cu adevărat un viitor medic.

Din păcate aceste note nu reflectă decât un aspect şi vreau să subliniez. Dacă cineva este cu o notă mică nu înseamnă că este un medic prost. Examenul ăsta de multe ori testează memoria şi cât de mult ştii cifre şi nişte date în capul tău. Eu trebuie să ştiu cum gândeşte acest medic, cum ia decizii. Că este nota 4 sau nota 5 nu asta mă interesează. Aş merge la un medic în care am încredere şi despre care ştiu că rezultatele lui sunt bune şi că işi face treaba bine. Notele nu trebuie să le facem, cred că asta este greşeala majoră a societătii noastre. De copil mic noi îl învăţăm că trebuie să aiba 10, că dacă nu are 10 înseamnă că nu valorează nimic. Nota de admitere de acum nu reflectă decât un singur lucru: memoria şi, eventual, norocul”, spune Raed Arafat.

Concluzia emisiunii “Din|interior” de duminica, de la 18.20, de la Digi24 este una trista - zeci de mii de absolvenţi eminenţi de Medicina pleacă peste hotare, în vreme ce alţii rămân aici să profeseze, începându-şi cariera cu nota 4.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri