Sari la conținut

Două drumuri pentru obţinerea concediului medical

Primul drum pe care trebuie să-l facă pacientul este la angajator, pentru a obţine adeverinţa. Cei care eliberează documentul trebuie să fie la curent cu noile prevederi legale. Următorul drum este la spital, unde pacientul va obţine concediul medical. Dacă medicul semnează pe oricare alt tip de adeverinţă riscă sancţiuni drastice.

Oamenii sunt bulversaţi. Nu înţeleg de ce ne întoarcem în timp în loc să avansăm.

„Ar trebui un sistem aici, cu cardul. Când bagi cardul, să scoată concediul”.

„Este birocraţia în floare, la noi în România”.

Directorul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate are explicaţii.

Radu Ţibichi, directorul general al CNAS: „În alte cazuri angajatorii întocmeau doar adeverinţe că persoana e asigurată, fără să completeze numărul de zile. Au existat din ţară solicitări şi din partea Caselor, şi din partea angajatorilor pentru o standardizare”.

Autorităţile gândiseră un sistem electronic de emitere a biletului de trimitere şi a concediului medical. Firmele care s-au înscris la licitaţie pentru a-l crea au făcut atâtea contestaţii încât a expirat termenul până la care statul putea primi bani europeni.

Radu Ţibichi, directorul general al CNAS: „Au fost proiecte cu fonduri nerambursabile şi din motive de clarificări, au fost sute de clarificări în cadrul procedurii de achiziţie publică, nu am reuşit să ne încadrăm în termenul respectiv şi acele proiecte nu au mai continuat”.