Sari la conținut

Program de cercetare unic în România. Chirurgia obezității ar putea vindeca diabetul

Chirurgia bariatrica sau metabolica este practica de ani buni pentru a-i ajuta pe pacientii cu obezitate sa scape de kilogramele in plus. Iar ultimul timp, specialistii au observat o legatura directa intre operatiile de micsorare a stomacului si regresia diabetului zaharat de tip 2.

Ce este insa foare interesant ca aceasta remisie apare foarte repede, uneori chiar din primele zile, prima saptamana dupa interventia chirurgicala, cu mult inainte ca scaderea in greutate sa devina cu adevarat spectaculoasa”, a spus Cristian Guja, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice

In prezent in tara noastra sunt peste un milion si jumatate de supraponderali, dintre care 600.000 au si diabet. Recent a fost demarat un studiu pentru a stabili exact impactul chirurgiei metabolice asupra diabetului. Iar dintr-o baza de date vor fi selectati 40 de pacienti. Jumatate dintre acestia vor fi operati gratuit, iar cealalta jumatate vor beneficia de tratament medicamentos de ultima generatie.

Pacientii inclusi in acest studiu sunt pacienti cu obezitate, cu indice de masa corporala peste 35 si diabet zaharat greu sau imposibil de controlat medicamentos. Sunt pacienti care desi se afla in tratament cu insulina pt a compensa efectele diabetului, boala nu este compensata si ei sunt ca si cum nu s-ar trata, adica ne asteptam la evolutia”, a explicat medicul Cătălin Copăescu.

Deocamdata, in Romania, operatiile de chirurgie metabolica nu sunt decontate de stat. Costul unor astfel de interventii variaza intre 6500 si 8500 de euro. In Franta insa, au loc anual peste 30.000 de operatii de acest fel, iar pretul este acoperit de programele de tratament.

Pe aceeași temă