Sari la conținut

"Aferim!", de Radu Jude, marele câştigător la IndieLisboa 2015

"Aferim!" este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. FOTO: facebook.com/aferimfilm

La gala Festivalului Internaţional de Film IndieLisboa, care a avut loc duminică seară, "Aferim!" a fost distins cu trofeul oraşului Lisabona, marele premiu pentru cel mai bun lungmetraj şi cu premiul de distribuţie acordat de juriul bloggerilor de cinema.

Lungmetrajul "Aferim!", unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, a câştigat, la mijlocul lunii februarie, trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Berlin şi este, până în prezent, cel mai de succes film românesc al anului, cu peste 57.000 de spectatori.

"Aferim!", de Radu Jude, este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).

The Hollywood Reporter a calificat filmul lui Radu Jude drept "o lecţie aspră de istorie, uşurată de umorul deocheat şi de elementele western-ului clasic. Elegant turnat în alb-negru, pe peliculă de 35 de milimetri, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude lasă impresia unui concurent puternic, graţie aspectului său uimitor, subiectului actual şi scenariului surprinzător de amuzant".

Revista Variety a considerat, la rândul său, că "Aferim!" este cel mai reuşit şi cel mai original dintre filmele lui Radu Jude, şi a constatat că regizorul român este în continuare preocupat de "jocurile de putere şi de "umilinţele" la care oamenii se supun reciproc.

"Aferim!" este o incursiune "excepţională şi extrem de inteligentă într-o perioadă crucială a istoriei, un film în egală măsură inspirat şi furios".""Aferim!", înseamnă "Bravo!"", continuă criticul Jay Weissberg, "un cuvânt folosit cu profundă ironie pe parcursul filmului, dar care îi poate fi adresat, fără nici o urmă de ironie, regizorului".