Chilipir: Un preot din Marea Britanie a plătit 480 de euro pentru un tablou de 1000 de ori mai scump, operă a pictorului Antoon van Dyck

Data publicării:
tablou-4

Un preot din Marea Britanie a cumpărat cu doar 480 de euro un tablou ce valorează de 1000 de ori mai mult. Reverendul Jamie MacLeod cumpărase tabloul respectiv anul trecut dintr-un magazin de antichităţi, iar acum s-a dovedit că era vorba de un portret realizat acum patru secole de Antoon van Dyck, relatează The Times.

 

Opera de artă a fost identificată în cadrul unei emisiuni de televiziune dedicate chiar antichităţilor - BBC Antiques Roadshow. După câteva luni, un expert a confirmat ceea ce realizatoarea emisiunii, Fiona Bruce, bănuise: tabloul este un portret realizat în secolul al XVII-lea de pictorul flamand Antoon van Dyck. El devine astfel şi cea mai valoroasă lucrare identificată în cadrul emisiunii.

Portretul îl înfăţişează pe unul dintre magistraţii Bruxellesului secolului al XVII-lea. Este mai exact o lucrare de pregătire a artistului pentru o serie de şapte tablouri dedicate judecătorilor oraşului belgian din 1643, serie distrusă într-un atac al francezilor din 1695.

Opera de artă este evaluată la 480.000 de euro, iar reverendul Jamie McLeod vrea acum să o vândă ca să cumpere clopote pentru mănăstirea în care slujeşte. Acestea ar trebui să fie gata până în 2018, pentru a omagia soldaţii britanici căzuţi în primul Război Mondial.

Preotul îşi aminteşte că era tentat să cumpere şi un raft de cărţi din magazinul de antichităţi din Cheshire în care a descoperit portretul, însă a considerat că ar fi "un gest de lăcomie" să cumpere ambele obiecte. Motivul pentru care a ales tabloul şi nu raftul de cărţi a fost "furia" pe care a identificat-o în privirea personajului.

Artistul flamand Antoon van Dyck a fost pictorul Casei Regale britanice în vremea Regelui Charles I şi s-a evidenţiat ca unul dintre cei mai reprezentativi ai secolului al XVII-lea.

Ella Moroiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri