Gesturile mici din care se nasc lucrurile mari

Data publicării:
nimicuri

Într-un weekend ploios, pe o terasă din București se petrece ceva ciudat. Mai multe obiecte așteaptă, răbdătoare, într-un loc gândit special pentru ele. Explicația are... suflet mare și ambiții pe măsură.

„Aici se-ntâmplă Matka Bazar și este un târg caritabil”, spune Lea Rasovszky, artist vizual. „100% fondurile vor merge către remodernizarea Centrului "Eu și prietenii mei" din cartierul Berceni, mai precis ne propunem să schimbăm mobilierul și să facem dintr-un spațiu destul de anost un spațiu creativ și care să îi facă pe copii să aibă chef să învețe și să afle tot felul de lucruri noi”, explică artista.

„Pornim cu mobilierul, amenajăm și exteriorul centrului, aducem artiști care fac, împreună cu copiii, ateliere creative, de artă, educație prin cultură.  Anul trecut, 22 de artiști vizuali s-au alăturat cauzei noastre și au venit la Centrul de zi "Eu și prietenii mei" și au ținut ateliere cu copiii de-acolo, învățându-i diverse tehnici. (...) Benevol, absolut voluntar”, detaliază Mihaekla Cîrjan, cofondator MATKA.

Pentru a face ca lucrurile să se schimbe, nu este obligatoriu să ai o mulțime de bani. Uneori, e suficient să ai idei bune, energie, entuziasm și altruism. Fondatoarele Asociației MATKA se potrivesc perfect acestei descrieri: adună resurse financiare și umane din lumea artistică și le direcționează spre comunitățile defavorizate, în special către copii. Planul lor, pe cât de ambițios, pe atât de greu de realizat, e unul cu bătaie lungă - încurajarea educației prin artă, într-un mediu sănătos și creativ.

Toate proiectele Matka sunt legate de educație și artă. Și, cel mai important, de implicare și solidaritate.

„Noi credem că un contact devreme cu arta poate să deschidă foarte multe posibilități de gândire, foarte multe direcții de acțiune. (...) Eu cred că este foarte important pentru ei că lucrează cu artiști. O dată pentru că-și dezvoltă creativitatea și diverse abilități manuale, dar și pentru că interacționează mai frumos unii cu alții, interacționează cu oamenii care vin acolo cu toată bunăvoința, cu toate resursele pe care le au și vor să-i ajute”, spune Valentina Iancu, curator și istoric de artă.

„Arta este un limbaj fantastic, este o punte de comunicare între toate mediile, toate persoanele, așa că noi credem foarte mult în acest principiu”, arată Lea Rasovszky, artist vizual.

„Aici, la Matka Bazar, am adunat obiecte de design și handmade de la artiști români care ne susțin cu strângerea de fonduri pentru remodelarea centrului de zi Eu și prietenii mei”, explică Valentina Iancu. 

„Atunci când am început să vorbim cu designerii, ne așteptam să fie un obiect-două, din colecțiile lor poate mai vechi, însă ne-am ales cu o colecție minunată, piese unicat, absolut superbe,  (...) suntem uimite în continuare de ce se întâmplă”, mărturisește Lea Rasovszky.

Asociația MATKA are o poveste pe cât de simplă, pe atât de frumoasă. S-a născut dintr-un gând bun, apărut în preajma Crăciunului.

LEA RASOVSZKY, artist vizual, povestește: „Toată activitatea noastră a-nceput dintr-o seară în care ne-am gândit că ar fi bine să ne implicăm cumva, să facem o donație de Crăciun. Am început să utilizăm rețelele de socializare, să dăm anunțuri, așa, foarte modest, am început. Și am reușit să strângem o cameră cu lucrușoare, hăinuțe, jucării pentru copii. Le-am dus în diverse locuri care aveau nevoie de ele - la un spital, Marius Nasta, din Prelungirea Ferentari, unde ne-am și făcut niște prieteni foarte buni”.

După această reușită nesperată, a venit, firesc, dorința de a „contamina” cu generozitate și alte medii. Și nevoia de a face acest lucru în cadru organizat. Așa a apărut proiectul „Spații creative pentru educație”.

LEA RASOVSZKY, artist vizual: „Care înseamnă, de fapt, transformarea spațiilor centrelor de zi, ale școlilor, în spații potrivite copiilor, adică spații primitoare, colorate, interesante pentru ei, spații care să le stimuleze imaginația și să-i facă să fie interesați de educație și de școală”.

MIHAELA CÎRJAN, cofondator MATKA: „Știam că nu ne place ceea ce se întâmplă în societate, ceea ce vedem și felul în care se dezvoltă pe plan național mai ales zona aceasta de educație. Unde sunt cele mai mici resurse alocate. Am considerat că aceasta este zona care necesită cea mai mare implicare. Așa că am pornit de la ideea simplă "Hai să facem un loc primitor pentru copii, să le deschidă noi oportunități, să descopere noi aptitudini, să facă lucruri creative”.

Fetele de la Matka au făcut o documentare, pentru a găsi locurile care au nevoie de intervenția lor. Nu le-a fost greu să le găsească. Mai complicat a fost să-i convingă pe responsabili că o mână de ajutor întinsă nu vine la pachet cu intenții ascunse.

LEA RASOVSZKY, artist vizual: „Există o formă de reticență între stat și inițiativele private. Noi sperăm că intrăm într-o epocă în care lucrurile astea se vor relaxa foarte tare și vom colabora cât se poate de deschis și transparent”.

În cele din urmă, Centrul de zi "Eu și prietenii mei" a fost locul perfect pentru planurile lor. Aici, zeci de copii din familii defavorizate primesc zilnic atât mese și cursuri gratuite, cât și consiliere psihologică și asistență socială.

„Fiecare zi e o provocare, pentru că lucrăm cu copiii, pentru că, așa cum spune numele centrului, Eu și prietenii mei, nouă ne place să-i considerăm prietenii noștri. Încercăm să le oferim copiilor un spațiu relaxat, în care pot să învețe lucruri frumoase și unde se pot distra”, spune Mihaela Lefter, directorul Centrul de zi „Eu și prietenii mei”.

Ceea ce nu le pot asigura părinții li se oferă de către stat. Inițiativa Asociației Matka a adus un cadou nesperat, pe care cei mici l-au primit cu entuziasm.

MIHAELA CÎRJAN, cofondator MATKA: „Noi mai lucraserăm cu copii înainte și știam felul în care își doresc să participe la tot felul activități și să primească propuneri noi. Și fix așa am fost primiți: cu multă dragoste, cu multă pasiune, cu "Vrem să facem!", "Vreau și eu să particip!", "Dă-mi șie mie, vreau și eu să fac un desen!" și totul a fost "Ne dorim mai mult", "Când mai veniți și ce ne mai propuneți?".

MIHAELA LEFTER, director Centrul de zi „Eu și prietenii mei”: Mi-au făcut o impresie extraordinară, pentru că sunt niște oameni extraordinar de frumoși, m-au uimit, în relația lor cu copiii: sunt atât de deschiși, copiii se lipesc atât de bine și se pliază pe tot ce propun ei.... Interacțiunea este una minunată, în concluzie.

Dincolo de legătura care s-a creat cu cei mici, implicarea celor de la Matka va avea efecte vizibile cu ochiul liber. Ce se va întâmpla, concret, cu mobilierul din centrul de zi?

LEA RASOVSZKY explică: „Mobilier desigur că există, însă noi considerăm că și mobilierul trebuie adaptat copiilor. Trebuie să fie un mobilier ușor, pliabil, simpatic, să fie safe, desigur. Cu multe spații de depozitare. Aici ne-a jutat foarte tare Wolfhouse Productions, o casă de tineri arhitecți, prietenii noștri foarte buni. Ei ne-au ajutat cu un design foarte bun pentru acest mobilier. Nod Makerspace ne va ajuta cu partea de tăiere, apoi vom găsi niște voluntari foarte îndemânatici, să ne ajute cu partea de asamblare. Apoi va veni echipa noastră de artiști, care va desena tot acest mobilier, îl va transforma nu numai în ceva util, cât și în ceva plăcut vizual. Ne gândeam să fie ceva de tipul caligrafie, cifre și lucruri de genul ăsta, care să stimuleze imaginația lor, dar să fie utile și pentru școală”.

„Abia așteptăm să avem spațiul pe care ni l-au promis, să ne bucurăm de el cu tot sufletul, cu toții”, mărturisește Mihaela Lefter, directorul Centrului.

Până la bucurii, ai parte de destule încercări. Entuziasmul de a duce la bun sfârșit planurile este, deseori, pus la încercare.

LEA RASOVSZKY, artist vizual: „Infrastructura” implementării unui proiect de genul ăsta este destul de complicată. Ne confruntăm cu o situație tipică în care noi scriem niște mail-uri pline de emoție, pe care încercăm să le trimitem diverșilor oameni sau diverselor companii care ne-ar putea ajuta, cred că cu un efort destul de mic. Deseori se întâmplă să nu primim niciun răspuns. Ce ne-am dori ar fi să fie un proces mult mai deschis, să putem comunica mult mai bine cu oameni pentru care un ajutor de tipul ăsta n-ar fi mare lucru. Vrem să spunem că încurajăm pe oricine, orice companie și orice individ care dorește să se implice, atât cât poate, să ne contacteze atât pe noi, cât și alte ONG-uri, pentru că ajutorul ăsta este neprețuit în a face lucrurile să se întâmple”.

Aventura începută alături de copiii din cartierul Berceni este cea dintâi reușită din seria „Spații creative pentru educație”. Principiul MATKA e simplu: prin gesturi mici, se pot face lucruri mari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri