Sari la conținut

Istorie și legende printre ruine. O cetate aflată pe lista UNESCO este în paragină

Satul Saschiz este unul dintre cele șapte obiective din România incluse pe lista obiectivelor UNESCO. La doi kilometri de centrul localității, pe un deal care străjuiește comuna, este cetatea țărănească. Localnicii mai vârstnici își amintesc o sumedenie de legende.

Bunicul soțului meu acolo a locuit, de copil. A fost faină cetatea. Au avut casă, au avut sală de dans acolo, au avut de toate. A fost faină. Da' acum e gata”, spune o localnică.

Cetatea construită de sași, acum opt secole , a fost refugiu pentru toţi oamenii care locuiau în zonă, timp de sute de ani. Astăzi, zidurile cetăţii sunt o ruină.

„Până la cetate se ajunge pe o potecă neamenajată şi destul de greu accesibilă. Poate acesta este motivul pentru care cetatea arată şi astăzi aşa cum o vedeţi”, relatează Adela Mohanu, reporter Digi24.

Turiştii rareori se încumetă să urce, deşi priveliştea de dincolo de ziduri merită efortul. Ca să impulsioneze vizitatorii să rămână mai mult timp în Saschiz, să viziteze cetatea şi să facă popasuri pe drum, administrația locală vrea să reabiliteze monumentul şi drumul de acces.

Valoarea, atât a cetății, cât și a caselor din localitate, este recunoscută. E un proiect undeva la două milioane jumate de euro”, spune Ovidiu Șoaită, primarul din Saschiz.

Proiectul are toate avizele, mai lipsesc banii. Specialiştii speră ca restaurarea să fie făcută ca la carte.

La acest nivel au fost probleme mari. Au fost firme care au subcontractat altor firme, care nu au avut specialiștii sau meșterii care știau să facă aceste îmbinări sau aceste detalii”, spune Eugen Vaida, restaurator.

Cel mai devreme, proiectul va putea fi pus în practică anul viitor.