Tezaurul dacic, expus la Alba Iulia. Artefactele au fost recuperate cu 300.000 de euro

Data publicării:
tezaur

Artefactele au fost furate din situl arheologic de la Sarmisegetuza Regia, dar autorităţile române au reuşit să le recupereze. Acum sunt păzite 24 de ore din 24.

Sute de oameni - localnici sau turişti - au venit să admire celebrele brăţări dacice.

„Este o bucurie, o realizare nemaipomenită pentru statul român, pentru că a reușit să recupereze o astfel de valoare inestimabilă”, spune Elena Morar, învățătoare la școala gimnazială.

Pentru recuperarea tezaurului, statul român a plătit 300.000 de euro. Numai pentru ultima dintre brăţările de aur, cea de-a 13-a, care are o greutate de aproape un kilogram, răscumpărarea a fost de 66.000 de euro. Iar pentru tezaurul monetar s-au plătit 182.000 de euro.

De mai bine de trei ani, la Curtea de Apel din Alba Iulia se judecă dosarul pentru furtul brățărilor dacice din Munții Orăștiei. 11 hunedoreni sunt acuzaţi de furtul și traficarea obiectelor de patrimoniu pe piaţa neagră din străinătate. Ei au fost condamnaţi la închisoare între 7 şi 9 ani, dar au de fiecare dată au atacat sentinţele cu recurs.

„Curtea de Apel Alba Iulia va continua judecarea acestui dosar la data de 12 iunie 2013, când vor fi administrate probe în cauză”, a precizat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia.

Toate obiectele din tezaur vor fi duse înapoi la Bucureşti săptămâna viitoare şi vor putea fi admirate la Muzeul Naţional de Istorie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri