Sari la conținut

Bărbat arestat pentru că a divorţat printr-o carte poştală

Un bărbat musulman din India a fost arestat de poliţia locală pentru hărţuire şi pentru faptul că a divorţat de cea de-a doua soţie a lui prin intermediul unei cărţi poştale, informează BBC.com citat de News.ro.

catuse_crop

Mohammed Haneef, în vârstă de 38 de ani, a expediat acea carte poştală la doar trei săptămâni după ce s-a căsătorit cu a doua soţie a lui, în oraşul Hyderabad din sudul Indiei.

El a folosit cuvântul ”talaq” (”divorţ”) de trei ori în textul scris în cartea poştală. Bărbaţii musulmani din India pot să divorţeze de soţiile lor prin simpla menţionare de trei ori a cuvântului ”talaq”.

Mohammed Haneef a fost eliberat pe cauţiune, însă Poliţia locală afirmă că ar putea să îl aresteze din nou - de această dată pentru acuzaţia de viol.

”Ancheta noastră a arătat că procedura pentru căsătorie nu a fost corectă, deoarece el nu a întocmit actele potrivite”, a declarat V Satyanarayana, comisar-adjunct al Poliţiei locale.

”Vom anula eliberarea pe cauţiune ce i-a fost oferită lui Haneef în primă instanţă şi îl vom aresta pentru viol, la recomandarea echipei noastre de jurişti”, a adăugat el.

Mohammed Haneef este în continuare căsătorit cu prima soţie a lui, care, potrivit presei, şi-a dat consimţământul ca el să se căsătorească apoi cu o altă femeie. Potrivir legii islamice, bărbaţii musulmani pot avea până la patru soţii.

Mohammed Haneef a fost arestat după ce a doua soţie a lui a depus o plângere la Poliţie.

Practica triplului ”talaq”, ce permite bărbaţilor musulmani să divorţeze de soţiile lor imediat, are parte de o opoziţie tot mai puternică în India.

Asociaţiile feministe au organizat mai multe campanii împotriva acestei practici, iar instanţa supremă din India urmează să decidă în viitorul apropiat dacă este constituţională.

Activiştii spun că deşi cele mai multe ţări islamice, inclusiv Pakistan şi Bangladeş, au interzis ”triplul talaq”, această practică a rămas foarte răspândită în India.