Bihor. Concurs de gătit toroș la festivalul de la Toboliu

Data publicării:
varza cu carne 2

În comuna Toboliu din judeţul Bihor nu există gospodină care să nu fi preparat măcar o singură dată toroş, altfel spus, varză cu carne. De la bucătărie la bucătărie diferă numai compoziţia. În funcţie de gust, în unele case sunt folosite condimente rare, mere ori gutui.

Eu prima dată am pus untură cu ceapă. S-a călit să fie moale, apoi se pune carnea cu condimente, boia, piper, am lăsat 15 minute carnea, apoi am pus varza și apoi trebuie să fiarbă încet patru ore”, explică o localnicăm Ana Crainic.

Secretul la toroșul pe care îl pregătim noi este ardeiul iute care se pune în varză, când o pui la murat”, spune un alt localnic, Traian Mărcuț.

În fiecare an, în comuna Toboliu se organizează un concurs de gătit toroş. Câştigă cel care a preparat cea mai gustoasă varză cu carne.

„Aceste specialităţi sunt un amestec între ceea ce este românesc de la noi şi ceea ce e unguresc, de dincolo de frontieră. Noi le amestecăm şi iese ceva bun”, spune primarul comunei, Pavel Maier.

Câştigătorul va deţine titlul de cel mai bun bucătar din localitate până toamna viitoare, când se va organiza un nou concurs de gătit. Festivalul de la Toboliu a ajuns la a şaptea ediţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri