Din|interior. Andrei Pleșu: „Braga este un subiect serios”

Data publicării:
PLESU

„În Bulgaria se face bragă industrial. Se vinde la chioşcuri. De ce bulgarii - e veşnicul nostru exemplu - de ce bulgarii vând bragă în continuare şi noi ne-am oprit? Ce, nu au şi ei oameni bogaţi? Şi acum daţi-mi voie să fiu patriotic. Braga din Bulgaria, boza se numeşte, e mult mai slabă decât braga pe care mi-o amintesc eu în România şi care are o tradiţie", se întreabă Andrei Pleșu în ediția din duminica Paștelui a emisiunii Din|interior, difuzată de la 18.30, la Digi24.

„Într-o ţară în criză, care adoptă foarte rapid soluţii europene sau globale pentru noutăţi alimentare, ar fi bine să existe şi varianta asta săracă pentru oameni care nu au bani, dar vor să se bucure şi ei de un gust agreabil. Şi atunci braga ar fi o soluţie. Ca şi birturile în care să se vândă doar măsline şi puţină slănină cu boia şi o icră şi o ţuică. Ar fi foarte agreabil să existe aşa ceva.”

Băutură răcoritoare atât de populară în Bucureşti, în perioada interbelică, braga era menţionată chiar şi în operele unor scriitori sau dramaturgi, precum Caragiale.

De aceea, Andrei Pleşu a ţinut să spună că, pentru el, acesta este chiar un subiect serios, în comparaţie cu ce preocupă acum media: „Daţi-mi voie să vă felicit că aţi ales subiectul ăsta. În sfârşit un subiect serios. Pentru că la majoritatea posturilor de televiziune, de dimineaţă până seara se vorbeşte numai despre prostii. Domnule, braga este un subiect serios! E un subiect de cultură. Există o tradiţie veche a acestei băuturi.”  

Pentru scriitorul Andrei Pleşu, braga înseamnă copilărie.

Eu beam bragă când eram elev de liceu. Costa 40 de bani paharul şi mergeam pe jos la şcoală să nu plătesc troleibuzul, să beau o bragă. Dacă tot suntem nostalgici, să nu fim nostalgici numai cu aberaţii. Ce blocuri s-au făcut. Să fim nostalgici pe lucruri adevărate, care merită un pic de nostalgie. Braga e unul dintre ele. Oamenii dacă nu le dai ceva şi le dai altceva se obişnuiesc cu altceva-ul. Eu mă mir că dumneavoastră ştiţi de bragă! Există o generaţie întreagă, generaţii deja care habar nu au ce e aia”, crede Andrei Pleşu.

Şi tot în ediţia din duminica Paştelui, emisiunea Din interior, de la Digi24 mai propune şi un material despre cum s-a pregătit cea mai valoroasă expoziţie de arheologie pe care a găzduit-o România de când există statul nostru modern: Armata de Teracotă. Totul despre „Comorile Chinei”, duminică, 5 mai, de la 18.30, la Din|interior.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri