România, în topul țărilor europene unde se consumă cel mai mult alcool: „Beau până cad prin șanțuri”

Data publicării:
barbat care consuma alcool
40% dintre bărbații români recunosc că au trecut prin episoade de consum excesiv. FOTO: Shutterstock

România și Marea Britanie sunt în topul țărilor europene unde se consumă cel mai mult alcool, arată un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Studiul a comparat consumul din 33 de țări membre ale organizației. 40% dintre bărbații români recunosc că au trecut prin episoade de consum excesiv. Femeile îi ajung din urmă.

Bere, vin sau tărie. Indiferent de preferințe, 36% dintre românii intervievați consumă alcool în exces, arată studiul realizat de Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Cei mai mulți provin din mediul rural. Pentru unii, ziua nu începe fără un pahar din licoarea preferată.

- Adevarul este ca se consumă. Vara, bere, vinul, iarna.

- Eu cel mai mult beau vin. Eu nu beau de 15 ani țuică.

- Dacă îmi dai un pahar de vin îl beau și pe ăla.

Nu doar bărbații sunt mari consumatori. Femeile au început să le facă concurență. 19% dintre ele consumă alcool în exces, iar asta le plasează pe locul cinci după femeile din Marea Britanie, Luxemburg, Danemarca, Germania sau Statele Unite.

- Fiecare face ce vrea, însă nu în exces prea mult, dar e bine să se respecte câte un pic.

- Foarte urât, din partea lor, fiind femei. Beau până cad prin șanțuri, cot la cot cu bărbații.

Raluca Prepeliță, psihiatru Institutul Socola: „Răspunsul dumnealor, pentru că și noi am întrebat pacienții noștri, este că beau împreună cu partenerul ede viață: „Doar merg la muncă, doamna doctor, e normal să beau ceva când ajung acasă”. La intrebarea cât bei, ei spun: „De la un litru de bere sau de vin în sus”.”

Consumul de alcool în exces este însă nociv și trimite din ce în ce mai mulți oameni la spital și tot mai tineri. Mare parte dintre ei ajung să dezvolte boli cardiovasculare, hepatice sau psihice.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri