Două fisuri din zona lacului Sfânta Ana prevestesc vremea

Data publicării:
lacul sf ana

Lacul Sf. Ana este singurul lac vulcanic din România. Se află la o altitudine de 946 metri și are o lungime de 620 m, o lățime maximă de 460 m şi o suprafață de 19,50 hectare. Adâncimea maximă este de şapte şapte metri. Este situat în masivul Ciomatu, la aproximativ 20 de km de Băile Tuşnad.

De la Băile Tușnad se poate ajunge foarte uşor la Sfânta Ana, fie cu mașina, în maximum 30 de minute, fie pe jos, prin pădure, în zonă existând și un traseu turistic ce poate fi parcurs în aproximativ trei ore.

Deoarece lacul Sfânta Ana este unul de munte, dar și înconjurat de păduri, puritatea apei de aici se apropie de cea a apei distilate.

Turiștii veniți la Lacul Sfânta Ana nu au nevoie de prognozele meteorologilor pentru a afla cum va fi vremea. Ei au la îndemână o metodă mai puţin obişnuită: cele două fisuri din masiv care prevestesc vremea. Localnicii știu că dacă emanațiile din fisuri „pișcă la nas”, atunci e semn de furtună, iar dacă nu, ziua va fi însorită, tocmai potrivită pentru drumeții. Fenomenul are o explicație științifică. În munte se desfășoară încă o activitate post-vulcanică, sensibilă la orice schimbare a presiunii atmosferice. Când presiunea atmosferică scade, gazele, precum bioxidul de carbon și sulful, urcă spre suprafață și inundă fisurile cu un miros înțepător.

Legendele Lacului Sf. Ana

Există o legendă potrivit căreia doi tineri urmau să se căsătorească. Fata, pe nume Ana, urmă să devină soție chiar dacă ea nu dorea acest lucru. Și totuși, părinții o obligau să se căsătorească doar pentru a pune mână pe averea băiatului. În seara nunții, mireasa a fugit și s-a aruncat în acest lac, trupul ei nefiind găsit nici până în ziua de azi. De aceea lacul poartă numele de Sfânta Ana.

O altă legendă ne spune că prin aceste locuri trăiau doi tirani care erau frați. Unul stăpânea o cetate pe Vârful Puciosul, din apropiere, celălalt, o cetate situată pe locul actualului lac. Stăpânul cetății de pe Puciosul avea o caleașcă minunată, câștigată la zaruri, fapt ce a stârnit invidia fratelui său, care a pus rămășag că a doua zi va veni în vizită cu o caleașcă și mai măreață. Pentru a câștiga rămășagul, tiranul pune să fie înhămate la caleașca sa opt din cele mai frumoase fete din împrejurimi. Caleașca fiind foarte grea, acestea nu au putut să o urnească, fapt ce a dezlănțuit mânia stăpânului, care a început să le biciuiască. Una din fete, pe nume Ana, l-a blestemat pe stăpânul cel mârșav. Blestemul fetei s-a împlinit numaidecât: s-a pornit o furtună îngrozitoare, cu fulgere și tunete, cutremure, iar cetatea, împreună cu tiranul ei, s-a scufundat în flăcări. În locul cetății de odinioară s-a format un lac albastru și liniștit, numit de locuitorii din zonă Lacul Sfânta Ana.

Puțini sunt cei care știu că Lacul Sfânta Ana are și o parte mai ascunsă! În rezervația cu același nume se află și un lac cu mușchi, cunoscut sub numele de Tinovul Mohos. Aici, toată lumea trebuie să fie atentă pe unde calcă, pentru că zona este o adevărată mlaștină. În plus, și micile viețuitoare sunt în pericol, deoarece în rezervație trăiesc și plante carnivore.

În orice caz, Lacul Sfânta Ana este un loc pe care nu trebuie să-l ocoliți, atunci când aveți timp să faceți o drumeție la munte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri