Sari la conținut

Masajul pentru bebeluși. Cum trebuie făcut și care sunt riscurile

Andreea Andrei este instructor de masaj pentru bebeluşi. Le învaţă pe proaspetele mămici cum se execută mişcările corecte şi de ce este important masajul încă din primele zile de viaţă ale copilului.

„Prin masaj poţi să construieşti o relaţie foarte delicată şi de comunicare de la suflet la suflet pornind prin contact fizic, continuând cu partea energetică şi cunoaşterea reciprocă, plus, pentru bebeluş, cunoaşterea propriului corp”, spune Andreea Andrei.

„Există două tipuri de masaj: un masaj profilactic preventiv şi unul terapeutic. Dacă copilul are o problemă medicală transmisă de cadrele medicale, atunci masajul trebuie făcut într-un anumit fel. Aici este foarte important rolul unei persoane specializate în a face masaj terapeutic”, spune dr. Mihaela Niţă, medic pediatru şi consultant în alăptare.

Masajul ajută la dezvoltarea sistemelor digestiv, circulator şi imunitar, care nu sunt încă dezvoltate la nou-născut.

„Specific în cadrul masajului pentru bebeluşi este toată zona de periferie care se lucrează mult, pentru că circulaţia periferică la ei este deficitară. Zona de burtică, care are suficiente tehnici de a alina în caz de disconfort la acest nivel”, spune Andreea Andrei.

„A fost făcut un studiu legat de masajul copiilor prematuri. Dacă aceştia erau masaţi de trei ori pe zi timp de 10 zile luau mai bine în greutate. Când este vorba de un copil prematur, lupta cu kilogramele şi cu creşterea în greutate este foarte mare”, spune dr. Mihaela Niţă.

În plus, este o metodă bună de relaxare şi de adaptare a copilului la noul mediu. Cursul cuprinde cinci şedinţe, pentru ca mamele să înveţe cum să maseze fiecare zonă a corpului.

„Am început cu picioruşele, cu burtica şi acum am ajuns la braţe şi la piept. Am realizat că o dată cu masajul, care este atât de important pentru bebe, se simte bine, e şi un mod de a comunica cu el”, spune Mădălina Berghilă, mama unui bebeluș.

„Sunt părinţi care au impresia că dacă fac tare, îl călesc pe copil şi îl dezvoltă. Masajul se face mult mai blând. Au existat situaţii în care acest tras al copilului a dus la - efectiv tendoanele îi erau smulse de pe os. Dacă este făcut cu o intensitate foarte mare, poate să dăuneze”, spune dr. Mihaela Niţă.

Este important să folosiţi uleiuri naturale, presate la rece, pentru că absorbţia în pielea bebeluşului este mult mai rapidă decât la adulţi. Cât despre momentul masajului, acesta nu trebuie făcut neapărat după baie.

„Contează foarte mult momentul, adică în funcţie de disponibilitatea bebeluşului. Trebuie să fii atent la cum e el. Să găseşti acea perioadă din zi. Contează să fie treaz şi liniştit”, spune Andreea Andrei.

„Poate este la începutul unei viroze, poate este după o masă mai copioasă. Nu este momentul potrivit pentru a fi masat”, explică dr. Mihaela Niţă.

Un astfel de curs costă 300 de lei şi cuprinde cinci şedinţe de câte o oră.