Vedete care scriu pentru copii

Data publicării:
GettyImages-499761776

Barack Obama, John Travolta, Madonna, Sting, Paul McCartney, Gloria Estefan sau 50 Cent...sunt doar câteva nume dintr-o lungă listă a celebrităţilor care au ales să scrie...cărţi pentru copii. Fie că a fost vorba de scopuri caritabile, promovarea cititului în rândul celor mici sau pur şi simplu un exerciţiu de..imagine, scrisul poveştilor a devenit o ocupaţie tot mai întâlnită în rândul vedetelor din străinătate.

Irene Arsene, editor Curtea Veche: „Surpriza poate să vină de oriunde. O carte poate fi scrisă de oricine: de un președinte, de un polițist, de un copil, dar editura are datoria să facă o selecție.”

Dana Nălbaru, căntăreață: „Cu cât mai mulți oameni bine intenționați care fac: povești, cântece sau orice ține de dezvoltarea armonioasă a copilului, cu atât mai bine.”

Laura Grunberg, sociolog / autor de cărți pentru copii: „Eu nu cred că este vorba de un oportunism al vedetelor de tipul acesta, cred că se leagă foarte mult de faptul că, probabil majoritatea devin mămici și tătici, și asta iți schimbă cumva perspectiva și probabil simți nevoia să ai și un altfel de creație, adresată copilului tău.”

Irene Arsene, editor Curtea Veche: „Mai ales soțiile președinților sau persoanele care sunt lider sau persoane dintr-o poziție a căror voce se aude mai bine, fac acest exercițiu și multe dintre cărți ajung sa fie bestsellere.”

În momentul de faţă, puţini autori români scriu pentru copii. Aşa că, peste 80% dintre cărţile dedicate celor mici sunt traduse. Deşi, sunt cunoscuţi pe plan muzical, Irina Nicolae, Şeban Copot şi Dana Nalbaru se numără printre artiştii care au ales să se adreseze celui mai mic public.

Dana Nălbaru, căntăreață: „Simt ca nu fac un lucru degeaba. Simt ca am pornit pe un alt drum, pentru că în momentul în care am pornit pe latura comercială, a trebuit să mă orientez spre ceva. Și m-am gândit foarte mult spre ce anume să mă îndrept. Dar sunt înainte de toate mama copiilor mei și m-am gândit că pe direcția asta trebuie să lucrez, pentru ei și pentru ceilalți copii.”

Laura Grunberg, sociolog / autor de cărți pentru copii: „Oricum faptul că ei promovează literatura pentru copii și invită părinții să cumpere cărți ale autorilor români și nu doar celebrele cărți consacracte, eu zic că este un semn foarte bun.”

Cântăreaţa Dana Nalbaru nu a scris încă o carte pentru copii, dar a strâns toate poveştile pentru fetiţa sa, Sofia, pe un CD.

Dana Nălbaru, căntăreață: „Poveștile vechi, basmele le știu...și tocmai asta a fost unul dintre motivele pentru care am început eu să îi fac basmele Sofiei: mi se părea ciudat să îi spun la doi ani că prințul tăia capul balaurului și ieșea sânge și habar nu am ce.”

Dana Nalbaru a înlocuit basmele cu balauri, lupi sau vrăjitoare cu poveşti, pe care le-a inventat chiar ea.

Dana Nălbaru, căntăreață: „În povești, de exemplu, am abordat tema fricii, sau tema curajului sau a generozității și am observat că, în timp, ea își schimba percepția asupra lumii din jurul ei și că, datorită acestor povești, ea reușea să depășească perioada aceea dificilă prin care trecea.”

De 8 luni, Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur sunt din nou părinţi, iar Kadri, băieţelul lor, ascultă poveşti şi cântece personalizate.

Dana Nălbaru, căntăreață: „Am început să îi spun povești, nu i le spun pe cele pentru Sofia pentru că el este foarte mic. Lui îi spun povești așa foarte scurte de 1 minut și cu foarte multe onomatopee. Pentru că el reacționează doar la sunetul vocii mele și atunci mă adaptez.”

„A fost o dată un baiețel care era foarte iubit și care nu se uita deloc, deloc la mama lui. Dar o iubea cel mai mult și îi plăcea să o măngâie pe păr.”

Dana Nălbaru, căntăreață: „Ce îmi zic oamenii? Oamenii îmi zic că le palce și că îmi mulțumesc și să continui.”

În afară de poveşti, Dana Nalbaru a mai compus un album cu muzică pentru copii şi organizează întălniri între mămici.

Dana Nălbaru, căntăreață: „Nu știu cum să explic...vreau să creez o lume mai bună cumva. Și dacă asta este aportul pe care eu pot să îl aduc, prin poveștile și muzica mea și oamenii sunt mulțumiți atunci și eu sunt încrezătoare că trebuie să merg mai departe.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Mama Andreei Tonciu, primele declarații despre grenada găsită la poarta vilei ei: „Sunt speriată și șocată!”
Pro FM
Celine Dion, despre boala incurabilă de care suferă: „Am fost fericită când am aflat ce este!” Primele...
Film Now
Richard Gere, un tată mândru. Ce a dezvăluit despre fiul său, Homer, care a fost prezent la Festivalul de...
Adevarul
Istoria unei biserici de lemn din Maramureș, de la 1794. A fost adusă cu o sanie trasă de patru boi
Newsweek
Suedia dă Ucrainei avioane de spionaj ASC 890. Vor opera din țările vecine, inclusiv din România
Digi FM
Grenadă la poarta familiei Andreei Tonciu: „Vă dați seama, deschideam ușa și exploda aia”
Digi World
Exercițiul de matematică care le-a dat bătăi multor utilizatori de internet. Tu știi să-l rezolvi?
Digi Animal World
O femeie din Chicago a descoperit o cicadă extrem de rară cu ochii albaștri: „Șansa este de una dintr-un...
Film Now
Leonardo DiCaprio, un unchi de milioane. Și-a scos nepoata adolescentă la shopping de lux. Acum 10 ani, fata...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...