Sari la conținut

Vizită în localitatea unui laureat Nobel din România

Elie Wiesel, cel onorat cu această distincţie în 1986, a fost eseist, filosof şi profesor la universități de prestigiu, însă cel mai important rol al vieţii sale a fost cel de supravieţuitor al lagărului din Auschwitz.

Transformată în muzeu memorial, casa lui este o mărturie a vieţii comunităţii evreieşti din Maramureş în perioada interbelică. Elie Wiesel avea doar 15 ani când oroarea nazistă s-a abătut asupra comunităţii evreieşti din Sighetul Marmaţiei. „A fost deportat ca toţi evreii din Sighet, la Auschwitz şi a stat acolo din mai 1944 până în ianuarie 1945”, a spus Alin Pralea, muzeograf.

După război, Elie Wiesel s-a stabilit mai întâi în Franţa, apoi, din 1955, în Statele Unite. La îndemnul lui Francois Mauriac, scrie nuvela autobiografică „Noaptea”.

Povestea sa realistă şi crudă despre ororile din fabrica morţii n-a atras de la început atenţia, însă odată cu trecerea timpului a devenit tot mai cunoscută şi mai apreciată. Aşa se face că la începutul anilor 2000, numărul exemplarelor vândute în întreaga lume a trecut de şase milioane.

A devenit membru al Academiei Americane de Artă şi Literatură, iar în 2001 a fost ales membru al Academiei Române. Un an mai târziu casa în care s-a născut Elie Wiesel a fost transformată în muzeu memorial. „Casa a fost donată de Elie Weiesel oraşului Sighet şi, după o activitate foarte laborioasă care a costat foarte mult şi care a fost pe cheltuiala statului român, a fost inaugurată în 29 iulie 2002, în prezenţa lui Elie Wiesel”, a spus Gheorghe Todincă, directorul Muzeului Maramureşului.

În casa laureatului premiului Nobel vizitatorii găsesc fotografii despre viaţa evreilor din Maramureş în perioada interbelică şi peste 30 de volume ale lui Elie Wiesel. Fiecare din cele patru camere are specificul său. „Primele două săli sunt organizate ca un interior evreiesc de început de secol XX, a treia sală este despre deportarea evreilor din Sighetu Marmaţiei şi Maramureşului, o sală dedicată Holocaustului, iar ultima sală este dedicată vieţii şi activităţii lui Elie Wiesel”, a precizat Alin Pralea. Turistul are la dispoziţie un punct de informare de unde află date despre locurile şi monumentele care marchează istoria comunităţii evreieşti din Maramureş.

Casa memorială Elie Wiesel din Sighet e un reper important pentru pasionaţii de istorie. Cei care vin să o viziteze au de parcurs drumul de 66 de kilometri care leagă Baia Mare de Sighetu Marmaţiei şi se pot caza la pensiunile din zonă. Tariful pentru o noapte este de 200 de lei, în care este inclus şi micul dejun.