Sari la conținut

DIGIPEDIA | Nebunia lui Henric al VIII-lea

A fost gloria Angliei. Un prinț inteligent care a strălucit pe tron. Atletic, spiritual, evlavios. S-a autoproclamat apărătorul credinței, dar destinul lui a fost să zguduie religia din temelii.

Tânără, isteață, cu ochii care ard și pricepută în arta conversației, Anne este mândria familiei Boleyn, o familie care urcă pe scara socială. Anne și-a petrecut tinerețea servind la curtea regală a Franței. S-a întors în Anglia gata să urce pe scara socială, iar stilul ei atrăgător, modern, atrage atenția regelui. Anne Boleyn avea prezența, personalitatea puternică și carisma care deosebește un superstar de un om obișnuit.

Fără să mai fie nevoit să asculte de papă, Henric este liber să-și încoroneze noua soție. Pe 1 iunie, cei șapte ani ambițioși îi adus în sfârșit răsplata. Anne, vizibil însărcinată, este unsă regină a Angliei. Atunci sosește un mesaj de la Vatican. Papa îi spune efectiv lui Henric să se ducă în iad. Regele este excomunicat din Biserica Catolică.

Deceniile de cheltuieli nesăbuite au golit cuferele regale. Consilierul de încredere al regelui, Thomas Cromwell, pune la cale o schemă prin care să refinanțeze Coroana. Va jefui chiar Biserica. Mănăstirile, abațiile, catedralele. Henric le atacă pe toate. În timpul desființării mănăstirilor, ultimele rămășițe ale moștenirii catolice sunt dizolvate. Bogățiile lor ajung în buzunarele lui Henric.

Henric al VIII-lea a fost un om impresionant. Un leu care și-a cunoscut prea puțin puterea. Un mare apărător al identității engleze. Imaginea lui e cea mai cunoscută în toată lumea. Mai cunoscută decât a oricărui alt suveran englez. Henric continuă să trăiască și la jumătate de mileniu după moartea sa.

Aflați întreaga poveste urmărind documentarul „Nebunia lui Henric al VIII-lea”, sâmbătă seara, de la 21:00, la Digi24.

Urmăriți filmul documentar pe Digi24 HD. Online îl puteţi viziona numai LIVE (nu se arhivează), pe http://www.digi24.ro/live/digi24, sâmbătă, de la ora 21:00, iar duminică, în reluare, de la ora 2:00.

Pe aceeași temă