Sari la conținut

Cod galben de ploi, grindină și vijelii în aproape toată țara. Vremea se schimbă în weekend

Aproape toată România se află, până în această seară, sub avertizare meteorologică de vijelii, grindină şi ploi abundente. Mai mult, cinci judeţe sunt, până la ora 10.00, sub cod portocaliu.

Flood Warnings Continue As More Rain Is Forecast Across England

FOTO: Gulliver / Getty Images

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare cod galben de averse torenţiale, căderi de grindină şi descărcări electrice în aproape toată ţara, în timp ce cinci judeţe se află, joi dimineaţa, sub cod portocaliu. Doar judeţele Tulcea şi Constanţa nu sunt afectate de instabilitatea atmosferică.

Astfel, potrivit ANM, până la ora 21.00, în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse torenţiale, căderi de grindină şi descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 25 - 30 l/mp şi cu precădere în nord-vestul ţării şi în zona Carpaţilor Occidentali pe arii restrânse 50-60 l/mp.

Temporar, vântul va avea intensificări cu viteze care la rafală vor atinge 55 - 60 km/h, iar în timpul ploilor vor fi rafale de peste 65 - 70 km/h şi vijelii.

Pentru judeţele Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea şi Bacău, ANM a emis o avertizare cod portocaliu până la ora 10.00. În aceste zone, instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată şi pe arii extinse se vor înregistra cantităţi importante de apă cuprinse, în general, între 50 şi 70 l/mp.

 

La altitudini de peste 1800m vor fi ninsori şi lapoviţă. Avertizările de vreme severă vor ieşi din vigoare la ora 21:00.

În prag de weekend, vremea se va ameliora peste tot. Până la finalul săptămânii, ploi slabe vor mai apărea în special în vestul, centrul şi nordul ţării. Vântul va continua să fie alert în regiunile sudice şi sud-vestice. Vremea se va răci în toată ţara, iar pe timpul zilei cu greu vor mai depăşi 22 de grade Celsius.

La munte averse vor continua şi astăzi, dar cele mai consistente vor cădea în Carpaţii Occidentali unde este posibil să apară şi grindina. Pe creste va ninge sau va fi lapoviţă. Ploile vor apărea până la finalul săptămânii dar vor deveni tot mai puţine şi mai slabe.