Ce urmează în PSD? Siria!

Data publicării:
Dan Turturică
Dan Turturică
Jurnalist, coordonează site-ul Digi24. Și-a început activitatea publicistică în 1990. Redactor-şef “Evenimentul Zilei” (2000-2004) și ”România liberă” (2007-2015). A prezentat și moderat mai multe emisiuni de televiziune.
BUCURESTI - MITING - PSD - IMPOTRIVA ABUZURILOR
Mitingul Partidului Social Democrat, 09 Iunie 2018. Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Indiferent ce se va întâmpla în Comitetul Executiv al PSD de vineri, Dragnea va fi înfrânt. Și dacă va reuși, din nou, să cumpere voturi, să supraviețuiască unui vot împotriva sa și să rămână, pe hârtie, președintele partidului, va pierde puterea. De fapt, a și pierdut-o. De ce? Pentru că deja nu mai stăpânește Parlamentul, instituția pe care a dirijat-o cu mână de fier, până de curând, pentru a-și atinge obiectivele personale și a-și ataca adversarii.

BUCURESTI - MITING - PSD - IMPOTRIVA ABUZURILOR
Mitingul Partidului Social Democrat, 09 Iunie 2018. Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Iar dacă nu mai controlează Parlamentul, nu mai controlează nici Guvernul, care va depinde de altcineva pentru a nu pica la prima moțiune de cenzură. Deci, nu mai controlează nici banii cu care și-a cumpărat susținerea. Iar fără banii publici pe care i-a împărțit după cum i-au dictat interesele personale, sprijinul armatei de servitori pe care a năimit-o pentru a-l ajuta să obțină puterea totală este ca și pierdut. În scurt timp, se va face la fel de gol în jurul său pe cât s-a făcut și în jurul lui Năstase, Geoană și Ponta când au început să miroasă a morți politici.

Adevărată miză a scrisorii grupului anti-Dragnea nu este o victorie în CEx. Nu în CEx poate fi dat jos Dragnea din fruntea partidului. Asta se poate întâmpla doar la Congres, iar până acolo e cale lungă. Ar fi o demonstrație de forță, dar nu este obligatorie. CEx este important doar pentru ca trio-ul Stănescu-Țuțuianu-Firea și restul susținătorilor lor să fie acoperiți statutar că au făcut totul ca la carte pentru a-și convinge colegii să-l abandoneze pe Dragnea. Și pentru a avea o justificare pentru ce vor face dacă nu îl conving pe acesta să demisioneze.

Forța frontului anti-Dragnea stă, cu adevărat, în voturile pe care le controlează în Parlament. Când Stănescu, Bădălău, Țuțuianu, Ciolacu, Neacșu, Mocioalcă, Rotaru, Firea și aliații lor spun că Dragnea trebuie să demisioneze imediat, ce trebuie să înțelegem este că același lucru îl vor spune și cei câțiva zeci de parlamentari pe care îi controlează.

Nu mai este demult un secret că așa funcționează cooperativa pesedistă. În schimbul voturilor pe care le recoltează în județele lor, baronii partidului primesc dreptul de a-și impune în Parlament și în Guvern oameni care nu le ies din cuvânt. Oameni cu schelete în dulap, cu vechime pe ștatele de plată ale baronilor locali. Le e frică de Dragnea, dar mult mai frică le e de cei care i-au susținut, pentru că le cunosc vulnerabilitățile.

La un semn, oastea baronilor va trece de la supunere totală față de comandamentele șefului la PSD, la revoltă. Își vor descoperi principii și valori, dacă li se cere. Vor face chiar și grevă parlamentară pentru a protesta împotriva stilului autoritar al celui pe care l-au ascultat orbește în ultimii trei ani.

Vor deveni, la comanda baronilor pocăiți, conștiințe, voci ale rațiunii și soldați credincioși ai interesului național! Așa cum au făcut și Gabi Oprea, Micky Șpagă și Eugen Nicolicea când au votat Legea ”micii reforme” în justiție, care a grăbit drumul spre pușcărie a unora dintre ei. Niciun sacrificiu nu e prea mare dacă patria le-o cere!

Acesta a fost scenariul și în ianuarie, când fostul premier Tudose a fost la un pas de a-l detrona pe Dragnea. Chiar dacă s-au înfruntat în CEx, nimeni nu și-a făcut iluzii că ar putea câștiga bătălia acolo. Toți știau că din cauza celor 20 de președinți de filiale numiți interimar și dependenți de susținerea lui Dragnea va fi aproape impsobil să obțină un vot majoritar de susținere a premierului.

”Scopul a fost ca prin susținerea primită în CEx din partea unor lideri locali puternici, printr-un vot mult mai strâns decât a existat în cazul Grindeanu, Tudose și Bădălău să-i demonstreze lui Dragnea că degeaba se va încăpățâna să-l demită pe premier în Parlament, printr-o moțiune de cenzură, pentru că nu va avea suficiente voturi. Prin oamenii pe care îi controlează în Parlament, Bădălău, Țuțuianu și alți lideri locali au crezut că vor reuși să pice la vot moțiunea de cenzură.

Pe această susținere în Parlament în eventualitatea unei moțiuni de cenzură s-a bazat cu adevărat Mihai Tudose. Asta l-a făcut să îndrăznească să se lege de oamenii lui Dragnea și să amâne semnarea unor alocări bugetare consistente către camarila din jurul șefului. Ce nu a luat în calcul a fost puterea lui Liviu Dragnea și a lui Paul Stănescu de a-i suci pe Niculae Bădălău și pe alții. I-au convins, în ultima clipă, că au ce să le ofere pentru a-și pune în cui dorințele de a le sufla partidul din mâini.

De aceea a capitulat Mihai Tudose și a refuzat să mai reziste pe baricade, precum Sorin Grindeanu, pentru a ajunge la o moțiune de cenzură. După ce a văzut pirueta lui Bădălău din CEx și a încă câțiva lideri locali a fost convins că nu mai are rost să lupte deoarece va fi înfrânt în Parlament, precum Grindeanu.” Asta scriam în ianuarie. Ce este diferit astăzi?

Principalul aliat, din ianuarie, al lui Dragnea în lupta cu Tudose, Paul Stănescu, baronul de Olt, este acum chiar liderul mișcării împotriva sa. El, personal, s-a ocupat de colectarea de semnături pe scrisoarea scoasă la lumină azi. Așa se face că, în afara unor baroni care l-au sprijinit și pe Tudose, în frontul anti-Dragnea au intrat și personaje precum Marian Neacșu, secretarul general al PSD, și Gabriela Firea. Dacă la începutul anului au preferat să tacă sau chiar să îl susțină pe Dragnea, în prezent sunt angajați total în războiul cu el.

Despre motivele care i-au făcut pe unii dintre cei mai loiali aliați ai lui Dragnea să se întoarcă împotriva sa, despre combinația de frică pentru viitorul lor și de speranță că vor câștiga și mai mult dacă își sacrifică șeful, am scrisdeja de mai multe ori. Ce este relevant, însă, pentru șansele lor de a câștiga partida este că i-au demonstrat deja lui Dragnea că armata lor parlamentară îi ascultă și că nu va putea fi cumpărată.

Așa se explică de ce liderul PSD nu l-a schimbat din funcție pe Tudorel Toader. Deși se vorbește intens, de câteva luni bune, de o remaniere guvernamentală, care ar fi trebuit să-l înlocuiască pe ministrul Justiției cu cineva care să-și asume Ordonanța privind amnistia și grațierea, ea nu a avut loc. De ce? Pentru că Dragnea nu mai controlează majoritatea parlamentară. S-a văzut la votul pentru modificarea Codului Penal, când a trecut cu doar un vot în plus, și asta cu sprijinul minorităților.

Mai multe surse din PSD confirmă o cifră care i-a pecetluit soarta lui Dragnea. Se mai bazează doar pe 145 de parlamentari, din 220. 75 sunt oamenii adversarilor săi. De aceea nu îndrăznește să inițieze o remaniere guvernamentală, care l-ar fi ajutat și să pună un ministru al Justiției mai distructiv, precum Nicolicea, dar și să cumpere cu noi funcții aliați care l-ar putea ajuta să supraviețuiască ofensivei montate împotriva sa. De aceea privește cu groază și deciziile CCR care îl obligă să umble la legile respinse. Nu are majoritate, nu are cum să le treacă din nou prin Parlament.

Singura șansă a șefului PSD ar fi ca nucleul care îi cere public demisia să se destrăme. Din păcate pentru el, se pare că semnatarii scrisorii au înțeles că dacă dau înapoi și acum, Dragnea îi va executa pe toți, unul câte unul. Lucrurile au ajuns prea departe și nu mai e cale de întors. De aceea, joacă la rupere. Practic, mesajul lor pentru restul membrilor CEx este: alegeți între Dragnea și guvernare!

În acest moment, inițiatorii scrisorii poartă discuții cu toți nehotărâții și le transmit că dacă nu își iau mâna de pe Dragnea, PSD nu va mai avea o majoritate parlamentară pe care să se poată baza. Mai mulți senatori și deputați, în special din Timiș și Caraș Severin, vor trece imediat la partidul lui Ponta.

Iar cei care vor rămâne în PSD sub comanda grupului anti-Dragnea vor duce o luptă de gherilă. Ceea ce înseamnă că partidul va fi măcinat de convulsii interne, cu acuzații publice și blocarea unor inițiative legislative și va risca să piardă guvernarea în orice clipă. Dacă susțin plecarea lui Dragnea, li se garantează păstrarea majorității parlamentare și rămânerea la guvernare.

La prima vedere, pare o ofertă de nerefuzat. În realitate, nu ar fi prima oară când PSD se poartă sinucigaș, incapabil să își asculte instinctul de supraviețuire. Dragnea promite în stânga și în dreapta funcții, bani și imunități și cu toate că șansele de a mai putea livra ceva scad pe zi ce trece nimic nu pare a zdruncina credulitatea și lăcomia unor lideri locali.

Ceea ce înseamnă că încă sunt șanse ca Dragnea să mai rămână o vreme liderul oficial al PSD. Dar va fi șef peste un partid care va deveni teatrul unui război politic intern atât de distructiv încât la final nu vor exista învingători. Dacă susținătorii lui Dragnea nu înțeleg că România nu își permite ca liderul celui mai mare partid să fie un cruciat împotriva interesului național, din PSD nu vor rămâne decât ruine!

Partenerii noștri