Cu un război la graniță, guvernul Ciolacu a cheltuit banii de înzestrare pe privilegii și pensii speciale

Data publicării:
Claudiu Năsui
Claudiu Năsui
Deputat USR, fost ministru al Economiei, CFA
claudiu nasui
Foto: Claudiu Năsui / Facebook

Ca să acopere cheltuielile scăpate de sub control, cu salarii, pensii speciale și alte privilegii, guvernul Ciolacu a tăiat miliarde de lei din bugetul de înzestrare al ministerului apărării, când la graniță avem un război de expansiune al Rusiei. Cum a făcut asta mai exact?

Ați auzit probabil că guvernul finanțează diverse cheltuieli din „fondul de rezervă bugetară”. Un fond făcut pentru cheltuieli excepționale, dar care a devenit modul principal de finanțare a întreg statului român. A ajuns să se finanțeze de fapt totul: de la pensii speciale, la scheme de afaceri pe banii statului, tot felul de noi agenții de stat, creșteri de salarii în diverse ministere, etc.

Și totuși câți bani are fondul de rezervă?

Inițial a avut ~700 de milioane de lei, dar până acum guvernul Ciolacu a cheltuit din el, țineți-vă bine, 11 miliarde de lei. Iar asta doar până la momentul scrierii acestui articol. Foarte probabil că cifra va mai crește până la finalul anului.

Cum poți cheltui 11 miliarde dintr-un fond de 700 de milioane? Guvernul Ciolacu a folosit un articol mai puțin cunoscut din legea finanțelor publice care spune în felul următor:

Art. 54: (1) Ordonatorii principali de credite au obligația de a analiza lunar necesitatea menținerii unor credite bugetare pentru care, în baza unor dispoziții legale sau a altor cauze, sarcinile au fost desființate sau amânate, și de a propune Ministerului Finanțelor Publice anularea creditelor respective.

(3) Cu creditele bugetare anulate la ordonatorii principali de credite, finanțați din bugetul de stat în condițiile alin. (1), se majorează Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat.”

În traducere, articolul permite guvernului să taie banii de la unele ministere și să-i mute în fondul de rezervă. Iar de acolo, evident, poate face ce vrea cu ei.

Și iată aici și motivul pentru care nu face guvernul Ciolacu rectificare bugetară. Nu are nevoie. Dacă se încadrează în cheltuielile și așa mari din bugetul actual, poate să mute banii dintr-un loc în altul cât vrea.

Dar totuși, ca să dea undeva, trebuie să taie de altundeva. Sunt totuși peste 10 miliarde de lei care au fost tăiați de undeva. Se pune întrebarea de unde?

Am întrebat Ministerul Finanțelor printr-o interpelare pe 18 octombrie. Trebuia să-mi răspundă până pe 8 noiembrie. Tăcere. Le-am făcut și o solicitare pe baza legii de acces la informații de interes public. Din nou nimic.

De ce atâta secretomanie? Vă spune eu. Vor să ascundă că au cheltuit banii de înzestrare militară pe creșteri de salarii la stat, pensii speciale, scheme de afaceri pe banii statului și vacanțele președintelui Iohannis.

Adevărul se vede din execuția bugetară. După 3 trimestre, toate ministerele ar trebui să aibă execuția aproximativ ~75%. Dar dacă ne uităm pe cifre vedem că nu toate ministerele au execuția acolo. Iată execuția celor mai mari ministere ale statului român:

Minister

Execuție la trimestrul 3

Ministerul Sănătății

88%

Ministerul Muncii

84%

Ministerul Fondurilor Europene

76%

Ministerul Agriculturii

74%

Ministerul Afacerilor Interne

74%

Ministerul Justiției

73%

SGG

72%

Ministerul Finanțelor

69%

Ministerul Educației

68%

Ministerul Transporturilor

61%

Ministerul Dezvoltării

52%

Ministerul Apărării Naționale

39%

Ministerul Apărării iese masiv din grafic cu o execuție de doar 39%. Mult sub celelalte ministere și mult sub nivelul de 75% la care ar trebui aproximativ să fie. Explicația este în detalii, mai precis în detaliul numit înzestrare.

Anul acesta Ministerul Apărării a avut un buget imens pentru înzestrare. Lucru justificat de faptul că avem un război la graniță și de faptul că fostul prim-ministru era militar.

Așa că a pus un buget record la înzestrare, de 16 miliarde de lei. Buget foarte mare, dublu față de ce de anul anterior. I-am întrebat la dezbaterea bugetului din parlament ce vor face cu banii. Au spus că e mare nevoie de înzestrare din cauza războiului. În regulă. Armata României chiar ar trebui să fie pregătită. Dar cât au executat? Doar 4 miliarde de lei.

Lucrurile sunt clare. Guvernul Ciolacu a cheltuit banii de înzestrare pe orice altceva decât înzestrare. Asta în timp ce avem un război la graniță și armata zicea că e mare nevoie de ei.

Au avut de ales între asigurarea apărării României și privilegiile lor. Au ales privilegiile lor.

Partenerii noștri